Un deținut care figurează ca martor în dosarul Braguță a intrat, de aproape o săptămână, în greva foamei. Bărbatul spune că a recurs la acest gest disperat din cauza șeful izolatorului de detenție provizorie care-l supune unui tratament inuman. Omul legii s-ar răzbuna astfel pentru mărturiile făcute de deținut în legătură cu aflarea lui Andrei Braguță în izolator.

În plângerea sa, depusă săptămâna trecută, bărbatul a scris că a fost nevoit să declare greva foamei după ce șeful Izolatorului pentru Detenție Provizorie, Eduard Iarmenco, i-ar fi încălcat drepturile și ar fi făcut presiuni asupra lui.

Mă intimidează cu diferite cuvinte și dă indicații colaboratorilor, subalternilor săi să-mi fabrice rapoarte care nu corespund adevărului. Motivul este că am dat declarații împotrivă, pe dosarul Braguța, unde am povestit adevărul care se petrece în izolator, cu cei 13 polițiști”, afirmă deținutul.

Deținutul mai spune că Eduard Iarmenco nu-i permite nici să beneficieze de tratamentul indicat de medici.

Acum, Iarmenco Eduard după declarațiile date ignoră indicația medicului, nu permite accesul la maseur să vină să-mi facă masajul prescris de medic”, susține deținutul.

Pe de altă parte, șeful Izolatorului susține că aceste acuzații sunt aberante și a precizat că motivele invocate de deținut sunt verificate de organele de anchetă.

Eu toate aberațiile nu le comentez. Sunt organele competente care examinează și gata. Plângerile o să fie expediate conform competențelor la procuratură”, a declarat Eduard Iarmenco, șeful Izolatorului de detenție provizorie.

Am încercat să obținem o reacție și din partea conducerii Direcției de Poliție din Chișinău, în subordinea căreia se află Izolatorul, însă ofițerii de presă ai instituției nu au răspuns la telefon. În dosarul care anchetează moartea lui Andrei Braguța figurează 13 angajați ai Izolatorului. Potrivit procurorilor, polițiștii au văzut că tânărul a fost bătut de alți deținuși și că a stat dezbrăcat pe ciment, dar nu au întreprins nimic. În consecință, Braguța a făcut pneumonie, iar din această cauză a murit după ce a fost transferat în penitenciar.