Moldovenii vor putea livra marfa în Ucraina fără autorizație de transport. Acest lucru se referă și la tranzitarea teritoriului ucrainean. Anularea documentului este posibilă datorită unui acord semnat între Chișinău și Kiev și va intra în vigoare după ce va fi aprobat de Guvern. Facilitățile însă nu se referă la posesorii de camioane învechite, care nu fac față normelor ecologice. Aceștia vor traversa frontieră în baza autorizațiilor de transport pentru care trebuie să scoată din buzunar între 8 și 12 euro.

Un agent economic cu sediul în Ocnița sau Briceni, pentru a efectua o cursă, de exemplu, în Cernăuți, urma să vină la Chișinău să-și ridice autorizația, după care să meargă și să efectueze această cursă”, explică Serghei Bucătaru, secretar de stat.

O astfel de situație va fi de domeniul trecutului, promit autoritățile. Potrivit Acordului moldo-ucrainean, transportatorii de mărfuri vor beneficia de un regim liberalizat. Singura condiție este ca mijlocul de transport să corespundă anumitor norme ecologice.

Această prevedere este valabilă pentru autocamioanele care corespund categoriei de Euro 3 și mai sus”, susține Bucătaru.

Anul trecut, de exemplu, mai mult de jumătate din cele 60 de mii de curse dintre Moldova și Ucraina, au fost efectuate cu mijloace de transport care se încadrează în normele invocate în acord. Ceilalți transportatori vor avea nevoie, în continuare, de autorizații. Documentele sunt transmise, pe principiul parității, de autoritățile de la Kiev Agenției Naționale Transport Auto, iar, ulterior, sunt eliberate solicitanților contra costului de la 8 până la 12 euro pentru fiecare cursă.

În anii precedenți am avut situații când am avut deficit de aceste autorizații, fapt care periclita activitatea transportatorilor”, spune secretarul de stat Serghei Bucătaru.

Pe lângă acest acord, la Kiev a fost semnat și un document ce se referă la traficul aerian dintre cele două țări. Astfel, operatorii avia din Moldova și Ucraina vor putea decide numărul curselor și tariful fără o coordonare prealabilă între aceștia, așa cum este în prezent.