/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Moldovenii nu au habar de „mixt”. Comisia Electorală Centrală promovează regulile de joc pentru alegerile parlamentare

missing
17 aprilie 2018, ora 18:36

„Democrația contează” – este sloganul campaniei noastre de informare și educare a alegătorilor,” a menționat Alina Russu, președinte CEC.

Campania a început la Aeroportul Internațional Chișinău, unde mai mulți voluntari au distribuit pliante cu date informative privind noul sistem electoral. Unii nici nu au tras cu ochiul peste foițele primite, iar alții au spus că nu cunosc ce presupune sistemul de vot mixt.

Eu încă n-am intrat în esență. Noi avem alte chestii, nu avem când ne informa, dar acum o să stăm și o să vedem.”

Până în toamnă, până vor fi alegerile vom face cunoștință.”

Vai de mine, e plin așa capul. Știu deja tot. Sistemul cela pe care l-o născocit Plahotniuc cu Dodon, ca să ocupe puterea ei în țară.”

Un candidat o să fie din partea partidului, iar un candidat din partea oamenilor.”

Moldovenii aflați peste hotare spun, totuși, că vor ca vocea lor să fie auzită, iar 3 circumscripții pentru diasporă din totalul de 51 este prea puțin.

Fiind în Rusia, nu am mai putut vota din lipsă de buletine, foarte puține puncte deschise a vota.”

La pașapoartele noastre, albastre, era trecut termenul și nu ne-au dat voie să votăm.”

Ulterior, aceleași pliante vor fi împărțite oamenilor, la ieșirea din țară,de către polițiștii de frontieră. În cadrul campaniei, care se va desfășura până la alegerile parlamentare, urmează să fie organizate mai multe evenimente informative, cu suportul financiar al partenerilor externi. În vara anului 2017, sistemul de vot mixt a fost aprobat de către deputații democrați, popular-europeni și socialiști, ignorând recomandările Comisiei de la Veneția. La doar patru ore de la votarea în Parlament, Igor Dodon a promulgat deja noua lege. Prin urmare, 50 de deputați vor fi aleși ca la alegerile precedente, în baza listelor de partid, iar alți 51 vor fi votați în circumscripții uninominale. 11 circumscripții se vor regăsi în Chișinău, două în stânga Nistrului, și alte trei revin diasporei – una la Est de Moldova, alta la Vest și a treia pentru Statele Unite și Canada.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram