Silvia Radu a început ședința operativă de astăzi cu laude. Primarul interimar a lăudat covorul de flori instalat recent în centrul Chișinăului. Radu susține că ar fi primit o mulțime de mesaje încurajatoare din străinătate. Astăzi, cei de la Spații verzi au început mutarea florilor care au format covorul. Acestea urmează să fie replantate în mai multe sectoare din municipiul Chișinău.

Responsabilii de la Spații Verzi au anunțat că florile vor fi scoase din ghiveciuri și plantate în cele două grădini publice, Ștefan cel Mare și Sfânt și în grădina Catedralei. Iar vreo 60 de mii de exemplare vor fi răsădite în rondoanele cu flori din sectoarele administrative. Deși, o parte din viole s-au ofilit, cei de la „Spații Verzi” dau asigurări că vor fi reabilitate.

Nu s-au ofilit așa cum se speculează și cum se zice. E și natural cel puțin 10-15% din plante să se ofilească, dar fiți liniștiți că majoritatea plantelor vor fi reabilitate în măsura posibilităților,” a menționat Galina Leahu, șef-adjunct „Spații Verzi”.

Florile care s-au vestejit costă aproximativ 285 de mii de lei. Totodată, primarul interimar susține că producătorul de flori este unul străin.

Din Olanda, desigur, care este producătorul de flori cunoscut în întreaga lume. Costul unei flori a fost de 11 lei și comparativ cu prețurile din Moldova este mai ieftin, care este de 15 lei pentru o floare,” a declarat Silvia Radu, primar interimar Chișinău.

De asemenea, Radu a precizat că negociază cu Guvernul crearea unei sere cu flori pentru a fi plantate prin oraș în fiecare primăvară.

Majoritatea florilor sunt de import. Negociem cu Guvernul RM să preluăm o seră de flori pentru Spațiile Verzi. Așa încât să încercăm să producem aceste flori în Republica Moldova și de ce nu să le vindem și noi,” a adăugat Radu.

Cei de la „Spații Verzi” susțin că, în timpul licitațiilor, nicio companie nu și-a prezentat oferta în termenii stabiliți și că, mai târziu, o singură firmă și-a propus serviciile pentru a livra florile.

Am anunțat repetat și pe data de 5 aprilie s-a prezentat un agent economic, care avea posibilitate financiară, fiindcă până în prezent, noi nu am achitat aceste plante, și a binevoit să aducă acest lot de plante din străinătate,” a spus Galina Leahu.

Totuși, pe site-ul de achiziții publice există o altă informație. Acolo se menționează că ar fi fost vorba de patru companii, nu de una. Inițial, Silvia Radu spunea că acest covor compus din viole a costat 1 milion 800 de mii de lei, responsabilii de la Spații Verzi au precizat că prețul este, de fapt, de 1 milion 983 de mii de lei.