În timp ce ministerul Educației a difuzat un chestionar prin care și-a propus să afle opinia elevilor, a părinților și a profesorilor privind uniformele școlare, redacția TV8 vă prezintă care este situația cu uniformele școlare în mai multe țări. 

Prima țară care a introdus oficial uniformele școlare în instituțiile de învățământ a fost Marea Britanie. Prima astfel de școală, în care elevii au apărut purtând uniforme, în 1552, a fost Christ’s Hospital. Actualmente, în Marea Britanie nu există o uniformă școlară unică pentru toate instituțiile de învățământ.

Uniforma într-o școală medie din Marea Britanie

Foto: wikipedia.org

Foto: wikipedia.org

Uniforma școlară japoneză pentru fete, „seifuku”, este celebră în întreaga lume, datorită filmelor de desene animate. Fetele poartă bluze cu croială marină și o fustă plisată, care devine din ce în ce mai scurtă, pe măsură ce fata înaintează în vârstă.

Foto: Nippon.com

Ucraina. Elevele, cântând imnul țării în prima zi la un liceu de cadeți din Kiev.

Foto: thisisinsider.com

Coreea de Sud, uniformele sunt populare și în afara școlii și sunt purtate și de vedete.

Foto: thisisinsider.com

Coreea de Nord, eșarfa roșie este un element obligatoriu al uniformei școlare și reprezintă susținerea guvernării.

Foto: brightside.me

Rusia. Un model de uniforma într-un gimnaziu. Fiecare școală are dreptul de a impune uniforme școlare sau un anumit dress code.

Foto: golos-kubani.ru

Cuba. Uniformele sunt compuse din cămăși albe și fuste sau pantaloni roșii.

Foto: brightside.me

Ghana. Toți copii din țară trebuie să poarte o uniformă, dar din cauza sărăciei mulți nu și-o pot permite, fapt ce împiedică mulți copii să meargă la școală. În 2010 guvernarea a împărțit gratuit uniforme școlare în câteva orașe din țară.

Foto: brightside.me

Africa de Sud. Elevii de la o școală creștină așteptând să se semneze pentru a transmite un mesaj fostului președinte Nelson Mandela.

thisisinsider.com

China. Elevii au mai multe seturi de uniforme: pentru sărbători și zile obișnuite, pentru vară și iarnă. Uniformele pentru fete și băieți se aseamănă foarte mult și arată ca și îmbrăcămintea de sport.

Foto: brightside.me

Germania. Nu există o tradiție a uniformelor, dar școlile publice și cele private stabilesc elemente de identificare a propriilor elevi. Pot să fie culori anume, embleme, ecusoane.

Foto: photo.wn.com

Australia. Uniformele elevilor școlare se aseamănă foarte mult cu cele britanice, numai că sunt mai lejere și mai ușoare, iar din pricina căldurii se poartă și pălării.

Foto: breakbread.com

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!