Ieri cu invitatul, astăzi cu semănatul. Igor Dodon și Alexandr Lukasenco, însoțiți de bodyguarzi și jurnaliști, au semănat câteva rânduri de porumb. Cei doi au urcat pe tractoare, pe un câmp al Institutului de fitotehnie Porumbeni. În timp ce președintele belarus a fost mai sceptic în privința recoltei, Igor Dodon s-a arătat încrezut că porumbul va rodi, iar la toamnă vă trimite în Belarus o parte din grăunte.

În costume, dar fără cravate, cei doi șefi de stat au venit la Institutul de Fitotehnie Porumbeni pentru o acțiune mai puțin obișnuită unor președinți de tara: sa semene porumb. Până să treacă la muncă, aceștia au schimbat câteva vorbe cu specialiștii institutului care le-au povestit despre porumbul cultivat de ei.

-Ce probleme aveți în Republica Moldova?
-În principiu, la momentul de față nu avem nicio problemă. Dorință să fie și asta este suficient”
.

Președinții au vorbit și despre tractoarele produse în Belarus, despre care Igor Dodon a zis ca sunt cele mai bune și ca în fiecare sat din Moldova există cel puțin unul de acest fel. Și așa, încetul cu încetul, șefii de stat au ajuns la câmpul pe care urmau să semene porumbul. Lukașenco a avut câteva ezitări.

-Crezi că eu sunt mai experimentat? Noi suntem șefi, mai mult arătăm cu degetul.
-Eu am terminat Universitatea Agrară.
-Știu
”.

După ce și-a pus o haină peste costum pentru a nu-l prăfui, Dodon a urcat și a pornit motorul, în timp ce omologul său se afla în alt tractor. Apoi, cei doi au trecut la semănatul porumbului. Și dacă bodyguardul lui Alexandr Lukașenko a urcat cu acesta pe tractor, paza de corp a lui Dodon a fost nevoit să fugă după președinte, prin arătură. La sfârșit, cei doi și-au făcut și poze pe fundalul tractoarelor.

– Sunt bucuros că prima dată, în Moldova, noi am semănat împreună câteva rânduri de porumb, cum am promis.
-Dă Doamne să răsară!
-Cred că porumbul va ieși. O să vă țin la curent, toamna, când roada va fi gata, o să vă trimit o parte din ea în Belarus
”.

Igor Dodon si-a invitat omologul si la casa părintească din Sadova, însă acesta avea fixată o întrevedere cu premierul Pavel Filip. După ce l-a petrecut, Igor Dodon le-a povestit jurnaliștilor că nu a mai mers pe un tractor de vreo 5 ani, în schimb are experiență la condus inclusiv datorită socrului său, care este tractorist. Iar ca să nu dea greș, săptămâna trecută a făcut și practică în acest sens. Întrebat dacă are și categoria necesară pentru a conduce un asemenea mijloc de transport, Dodon a spus că:

V-am spus ca m-am născut în familie de agricultori și sunt de la Universitatea Agrara și acolo toți au permis”, a declarat Dodon.

Alexandr Lukașenko a donat 5 tractoare și două autospeciale de producție belarusă. Acestea vor fi donate săptămâna viitoare câtorva sate și orașe din țară. Igor Dodon a dat asigurări că o parte dintre ele vor ajunge și în localitățile care nu sunt conduse de socialiști.