/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Amenzi de până la un milion de lei pentru funcționarii publici care obțin avantaje patrimoniale

20 aprilie 2018, ora 16:56

Noile prevederi stipulează că dacă o persoană în exercitarea atribuţiilor în sectorul public a luat o decizie în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial a cărui valoare depăşeşte 500.000 lei se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500.000 la 750.000 lei sau cu închisoare până la 3 ani sau cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de la 5 la 7 ani. Aceeași pedeapsă se va aplica și în cazurile când decizia va fi luată în favoarea soţului, concubinului, sau altei rude până la gradul II inclusiv.

Totodată, persoanele cu funcţii de demnitate publică, în asemenea cazuri vor fi pedepsite cu amendă în mărime de la 750.000 la 1.000.000 lei sau cu închisoare de la 2 la 5 ani și cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de la 5 la 10 ani.

Încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi nesoluţionarea în termenul legal, precum și folosirea în interes privat a simbolurilor oficiale se sancţionează cu amendă de la 2.500 la 3.000 lei aplicată persoanei fizice și de la 6.000 la 10.000 lei pentru persoanele cu funcţii de răspundere.

Modificările instituie și noi categorii de subiecţi ai declarării care, fiind parte a sectorului public, au fost omişi iniţial din lista subiecţilor obligaţi să depună declaraţii anuale de avere şi interese. Acestea fiind membrii Consiliului de supraveghere, Comitetului executiv şi angajaţii Băncii Naţionale a Moldovei, membrii şi angajaţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, dar şi membrii Consiliului de Observatori al IPN Compania „Teleradio-Moldova”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram