/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Inspecție pe șantier. Noul punct de trecere a frontierei de la Palanca va fi inaugurat în decembrie

missing
20 aprilie 2018, ora 19:29

Punctul de trecere al frontierei de stat Palanca va fi dat în exploatare până la finele anului 2018. Acesta este administrat de către autoritățile Republicii Moldova și Ucraina și va fi construit din temelie de către Uniunea Europeana

Noua construcție va fi construită pe un teren de 2,6 hectare și va va include o clădire cu peste 30 de birouri”.

La moment aproximativ 30 de muncitori își fac aici datoria și suntem siguri că vom reuși până în toamna viitoare”.

Potrivit autorităților care au efectuat astăzi o vizită de inspectare pe șantierul de construcție, lucrările au înregistrat progres enorm.

Lucrul care a fost efectuat până acum este unul enorm pentru că acest loc era defapt o baltă. Nu este un punct de trecere comun simplu pentru că Republica Moldova mai are cu Ucraina puncte de trecere comune, dar anume aici la Palanca îl putem numi un simbol al UE”, afirmă Pavel Filip, prim-ministrul R. Moldova.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat că asistența acordată de UE pentru construcția acestui punct de trecere va îmbunătăți punerea în aplicare a principiilor de gestionare integrată a frontierelor.

Acest proiect finanțat de UE cu o cofinanțare de 20 la sută din partea guvernului Republicii Moldova face parte din instrumentul de inițiative emblematice a frontierelor conceput pentru a sprijini țările partenere în îmbunătățirea capacităților de gestionare a frontierilor și a vamelor”, a declarat Peter Michalco, ambasadorul UE în R. Moldova.

Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari a menționat că, Punctul de control este foarte important. Acesta va reduce timpul de așteptare în vamă cu 20 la sută.

Sunt condiții mai deosebite, confortul este mai restrâns și pentru Poliția de Frontieră și pentru Serviciul Vamal. Aici este un concept clasic de operare în comun, timpul de așteptare, confortul la trecerile de frontiere este unul mai avansat”, susține Fredolin Lecari, șeful poliției de frontieră.

Oamenii spun că așteaptă cu nerăbdare noul punct de trecere.

Cu cât mai multe posturi cu atât mai ușor o să fie. – De ce? – Mai puțin timp o să dureze să trecem frontiera. -Cât de des treceți frontiera? – Odată la trei luni”.

O să fie mai rapid de a trece și cred că se vor schimba și condițiile”.

Bugetul pentru construcția punctului de trecere a frontierei de stat Palanca este de 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de către Uniunea Europeană, iar 1,06 milioane de euro de către Guvernul Republicii Moldova. Punctul vamal este situat la 150 de kilometri de Chișinău.

Reporter: Casrolina Russu;
Operator: Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram