/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO. VIDEO/ Demolarea Palatului de Cultură a Sindicatelor - în plin proces. Aici urmează să fie ridicat un hipermarket Kaufland

missing
24 aprilie 2018, ora 12:04

Probabil, pentru a nu atrage atenția trecătorilor și curioșilor, lucrările privind demolarea clădirii au început din spatele imobilului, iar geamurile fațadei din strada Kiev, au început să fie demontate în această săptămână.

Menționăm că, documentele de autorizare pentru demolarea clădirii au fost emise fostei proprietare „Regata Imobiliare” încă în decembrie 2017.

Între timp, Societatea cu Răspundere Limitată KAUFLAND a intrat în posesia clădirii printr-un contract de vânzare/cumpărare, cu plata în rate, la 20 martie 2018. Documentele de la Cadastru însă nu conțin care este termenul de stingere a plății, condițiile sau suma cu care a fost vândut imobilul.

Potrivit unor surse, viitorul hipermarket care se va înălța aici va avea parter plus două etaje. În plus, este prevăzută o parcare subterană, dar numărul de niveluri subterane va fi stabilit în timpul procesului de proiectare, în funcție de starea solului.

Cu toate acestea, Vladimir Modârcă, fostul șef al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, dar și autorul proiectelor Kaufland din sectoarele Ciocana și Botanica, susține că nu există încă un proiect al obiectului care urmează să fie ridicat și nici un contract cu vreo firmă de arhitectură nu a fost semnat.

Cei de la Kaufland au la moment doar actul ce le permite demolarea clădirii, iar potrivit lui Modârcă decizia finală de a construi un supermarket în sectorul Rîșcani încă nu a fost făcută. „Această decizie se ia mai întâi la Berlin, apoi la reprezentanța companiei din București și abia apoi se transmite filialei de la Chișinău”, susține Modârcă.

Clădirea Palatului de Cultură a Sindicatelor din sectorul Rîșcani a fost inaugurată în 1971, iar, în decurs de mulți ani, acesta fost centrul evenimentelor culturale nu doar din sectorul Riscani, ci și din întregul orașul Chișinău. Autorul proiectului este compatriotul nostru – arhitectul David Izrailevich Palatnic.

Odată cu demolarea clădirii, va avea loc, cel mai probabil, și demolarea unei compoziții din mozaic instalată pe clădire și care a fost executată de artistul maestrul Mikhail Burei.

„Ce ține de mozaicul instalat de pe clădire, terenul este privat, iar legislația prevede că tot ce se află pe acest teren este a proprietarului – atât brazii și copacii. Cât privește mozaicul care este inclus în lista monumentelor, el se presupune să fie demontat în modul stabilit prin coordonarea cu Ministerul Culturii și montat din nou pe clădirea nouă care va fi construită. Respectiv, acesta ar urma să fie demontat în modul stabilit, conservat și cartografiat cum se cere după lege apoi montat din nou pe clădire nou ridicată”, susține Vladimir Modârcă.

Foto: Elena Lewicka-Pahomova

Foto: Elena Lewicka-Pahomova

Foto: Elena Lewicka-Pahomova

Foto: Elena Lewicka-Pahomova

Contactat de TV8, pentru a ne oferi detalii despre soarta de mai departe a mozaicului, actualul şef al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, arhitect-şef al municipiului Chişinău, Sergiu Borozan, ne-a subliniat că lucrările privind demolare au loc potrivit legislației în vigoare.

La rândul nostru, ne-am dorit să aflăm dacă cei de la ministerul Culturii s-au autosesizat în privința distrugerii mozaicului și dacă au luat act de acest lucru. La momentul publicării materialului nu am primit încă un răspuns de la responsabilii de la minsiter.

Reamintim că, clădirea Palatului de Cultură a Sindicatelor din sectorul Rîșcani a fost cumpărată la pachet cu fosta cafenea „Guguță”, deținută de compania Finpar Invest SRL – piesă de rezistență în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotiuc, liderul Partidului Democrat (PD). Vânzarea Palatului de Cultură al Sindicatelor a mai fost precedată de gajări consistente, vecini demolați și tranzacții cu companii afiliate businessmanului Ilan Shor, condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului”.

Foto: Elena Lewicka-Pahomova

Foto: Elena Lewicka-Pahomova

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram