/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Mercenari în Ucraina. SIS a identificat zeci de moldoveni care luptă pentru separatiştii proruşi din Ucraina

missing
24 aprilie 2018, ora 18:54

În comentariul făcut de SIS pentru Balkan Insight se mai arată că dovezile ce demonstrează implicarea moldovenilor se află pe masa procurorilor, iar 17 mercenari au fost deja condamnați de instanțele din țară. Publicația îl citează pe expertul în securitate, Rosian Vasiloi, care a menționat că serviciile de informații din Moldova și Ucraina au lucrat împreună, timp de câțiva ani, pentru a opri acest fenomen. Potrivit informaților deținute de el, cei mai mulţi mercenari provin din stânga Nistrului şi din Autonomia Găgăuză. Printre ei figurează și persoane originare din vestul Republicii Moldova, inclusiv din zonele de la frontiera cu România, cum ar fi raionul Ungheni.

„Unii sunt foști soldați care erau în forțele armate ale Moldovei, fie din partea Ministerului Apărării, a Jandarmeriei, fie și a Trupelor de Carabinieri”, susține Rosian Vasiloi, expert în politici și securitate, IDIS Viitorul.

Fenomenul a fost reflectat pe larg și într-o investigație realizată de RISE Moldova, care a arătat că moldovenii luptă atât pentru separatiștii din Donbass, cât și pentru batalioanele ucrainene. Unii fac asta pentru bani, iar alții din motive ideologice.

„Ne-au plătit o mie de hrivne (50 de euro) și atât. Pentru idee și pentru popor. Nu trebuie de dus acolo. E țara lor, ei să se lămurească. Ei stau și pe sângele nostru fac bani”.

Potrivit Comisiei parlamentare de securitate, care a discutat anterior acest subiect, mercenarii moldoveni provin, de regulă, din familii sărace, iar pentru a lupta în zonele de conflict primesc lunar între o mie și trei mii de euro. Racolarea moldovenilor are loc prin mai multe metode. Unii pleacă direct, iar alții sunt întrebați de intermediari dacă ar vrea să meargă să facă bani în conflictele din Ucraina sau Siria. Unul dintre scandalurile legate de acest subiect a vizat 5 diplomați rusi, care au fost expulzați pe motiv că ar fi venit în Moldova să racoleze persoane pentru luptele din estul Ucrainei, de partea rușilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram