/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Ion Druţă, singurul candidat la funcția de președinte al CSJ, declarat câștigător. Ce avere a declarat în 2017

missing
25 aprilie 2018, ora 19:07

Ion Druţă şi-a început cariera de magistrat în 1994. Zece ani mai târziu, în 2006, devine preşedinte al Judecătoriei Botanica. Mandatul său a fost prelungit pe un termen de 4 ani. În 2013, el a fost numit, în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie.

Ion Druță se număra printre judecătorii care riscau să fie cercetați penal pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii în dosarul companiei letone Aroma Floris. Membrii CSM nu au dat însă curs demersului procurorului genera de atunci. Cazul Aroma Floris S îşi are rădăcinile în anul 2010, când Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî au dispus ca avocatul Andrei Chiriac să primească de la compania letonă o datorie de patru milioane de lei. Datoria a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat. Druță a scăpat de răspundere și în cazul deciziei prin care, alături colegii săi, a obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Inițial sancționați disciplinar, ei au fost scutiți de pedeapsă de CSM. Anterior, Asociaţia Judecătorilor din Moldova, condusă de Ion Druţă, a criticat comentariile Ambasadorului UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, privind condamnarea şi demiterea primarului oraşului Taraclia.

Averea declarată pentru anul 2017

Anul trecut Druță a obținut un salariu de 251 de mii de lei de la Curtea Supremă de Justiţie, iar soția acestuia a ridicat un salariu de 174 de mii de lei. Familia Druța deține o casă de locuit de 181 de metri pătrați cumpărată în 2012 cu 1,8 milioane de lei și a unui apartament de 69 de metri pătrați. În același timp, Druță este și proprietarului a două terenuri.

În bănci, magistratul are 36 de mii de lei și peste șapte mii de euro. Totodată, în 2016, Druță a contractat un credit de 50 de mii de euro, care trebuie achitat în 2022. Familia judecătorului deține și două automobile prin mandat: o Honda CR-V și o Toyota Yaris.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram