O istorie de viață unică, pe alocuri tragică, cu multe urcușuri și coborâșuri. Greutățile însă nu l-au doborât ci, din contra, i-au înăsprit caracterul de luptător. Este sigur pe forțele proprie, își propune un scop și nu se dă bătut până nu-l atinge. Aceasta este doar o scurtă descriere a tot ce este Ion Lazarenco, campion la înot în ape libere, unul dintre cei șapte oameni care au înotat opt strâmtori, dar și un sufletist care găsește energie și bunătate pentru toți din jurul său.

Ion a fost invitatul celei mai noi ediții a emisiunii „Egoist” cu Angela Brașoveanu, în cadrul căreia a povestit istoria vieții sale, cu toate greutățile zdrobitoare, dar și momentele de glorie absolută. Într-o manieră simplă, cu mult umor și emotivitate, înotătorul și-a amintit despre copilăria sa deloc ușoară, despre nenumăratele încercări eșuate de a fugi din țară și despre cu a reușit să-ți convingă soția să emigreze ilegal, ca până la urmă să se piardă în țări diferite timp de două luni.

Ion își amintește că și-a urcat soția pe furiș într-un tir pentru a putea trece granița, în momentul când a încercat să urce și el, nu i-a reușit, plecând în mașini diferite. Soția sa a ajuns în Irlanda, iar el s-a pomenit în Anglia.

Ea suna acasă și spunea unde se află și am sunat și eu părinților ei și astfel ne-am găsit după aproape două luni,” își aduce aminte Ion.

Începutul său ca înotător, a pornit de la dorința sa de a transmite un mesaj, de a face un apel la acțiune și de a lupta pentru pace. Astfel acesta a înotat în șapte zile 238 de kilometri pe Nistru.

M-am gândit să înot și eu pentru pace, nu doar să nu mai fie războaie, dar și pentru pacea sufletească, să trăim cu toții în pace, să ne iubim și să ne ajutăm reciproc. Aceasta a fost ideea mea,” a menționat Ion.

Despre cele opt strâmtori pe care le-a înotat eroic fiind unul la un miliard căruia i-a reușit un asemenea lucru, Ion spune că totul s-a întâmplat treptat, a evoluat ca o obsesie. A înotat împreună cu delfini și rechini, a trecut furtuni și valuri înalte, plângea de durere în timp ce înota prin ape pline de meduze și a parcurs zeci de kilometri prin ape înghețate. Nici o strâmtoare nu i s-a dat ușor, toate au fost o provocare enormă, unde a dat dovadă de eforturi supra-umane.

Când înotam Strâmtoarea Nordică, plângeam de nu mi se uscau ochelarii, plângeam de durere, pentru că mă mâncau meduzele de viu. Iar când ieși din apă durerea este de șapte ori mai puternică. Mi-am revenit abia peste 32 de ore,” își amintește Ion.

Emisiunea integrală o puteți viziona aici.