În timp ce orășenii au profitat de vremea frumoasă și au ieșit astăzi la iarbă verde, oamenii de la sate au sărbătorit cu sapă în mână. Gospodării consideră că ziua de 1 mai nu are nici o semnificație - este o zi obișnuită de lucru în câmp.

Pe mătușa Alexandra am găsit-o în livadă, udând iarba și florile. La cei 62 de ani ai săi, femeia spune că nu are când să stea degeaba. „Udăm iarba ca să crească și să fie frumos pentru nepoți când or veni la bunica să simtă că vin la bunica. Până la orele șapte, opt seara noi numai în grădină stăm, în grădină, mâncare. La păsări mai dăm mâncare și în grădină intrăm, schimbăm florile.”

O altă femeie spune că zilele de odihnă, sunt duminicile și sărbătorile creștine, iar paradele organizate nu o mai interesează.

„- Nu sărbătoriți azi, este unu mai.
– Știu că este 1 mai, dar noi când avem timp sărbătorim, când terminăm lucrul atunci sărbătorim. Duminica, de sărbători.
– Astăzi nu.
– Nouă mai, 1 mai nu prea.
– Nu mergeți la paradă astăzi?
– Nu, nu. Noi am mers, noi ne-am săturat cât am fost duși.
– Unde? Cu de-a-sila la paradă. De-acuma facem ce gândim noi. A venit mintea la cap.”

Într-un alt sat am găsit-o și pe familia Caraman. Cei doi soți spun că vor sărbători ziua de astăzi, doar că prin muncă pentru că lucrul la pământ nu știe de sărbători.

„Acum este timpul lucrului și dacă nu îl facem astăzi la timp, buruianul crește, copacii trebuie stropiți pentru că floarea care și dau bolile și o să sărbătorim când o să avem timp și lucrul o să fie făcut.”

„Să mântui de stropit livada, apoi vom semăna niște fasole și după masă mă duc să stropesc via. Ieri am fost și am stropit din patru vii, trei și mi-a mai rămas una.”

Nici pentru acest bărbat, ziua muncii nu a fost zi liberă astăzi.
„–Unde mergeți?
– La semănat mergem, la semănat răsărita.
– Da nu este sărbătoare astăzi?
– La țară sărbători nu sunt. O zi de primăvară hrănește un an.”

Ziua Internațională a Muncii este marcată în lume, diferit. În R.Moldova este sărbătoare oficială cu roșu în calendar.

Reporter: Carolina Russu
Operator: Vlad Coroban