/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ Cine este Vasile Botnari, înaintat pentru funcția de șef al SIS, și ce avere are

missing
02 mai 2018, ora 15:26

Democratul Vasile Botnari, în prezent preşedintele Consiliului de administraţie al SA Moldovagaz a deținut mai multe funcții publice, printre care cea de ministru și deputat. Astfel, înainte de a fi numit la Moldova Gaz, Botnari a deținut funcția de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Între 2010 și 2013 a fost deputat pe listele PDM, iar din 31 mai 2013 până pe 30 iulie 2015 – ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în guvernul Gaburici.

Potrivit unei anchete al anticorupție.md, Botnari în anii 2000 a fost, pe rând, directorul general al companiei Chişinău Aeroport Service, al Companiei aeriene Air Moldova și al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova. Din 2003 şi până în 2005 a fost reprezentantul companiei aviatice italiene Club Air în Republica Moldova, după care a lucrat ca manager la compania Nobil Air, controlată de Vlad Plahotniuc. În perioada 2009-2011 a făcut parte şi din Consiliul de administrare al Victoriabank, care, de asemenea, era controlată de Vlad Plahotniuc.

Potrivit declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2016, Vasile Botnari nu indică nici terenuri, nici casă. El spune că a avut un salariu de 120 de mii de lei din funcția de ministru și că deține mai multe conturi bancare pe care are peste 280 de mii de lei și 14 mii de euro. Botnari este proprietarul SRL-ului „A&N Service” din Chișinău, deține 30 la sută dintr-o tâmplărie din Strășeni și opt acțiuni ale Victoriabank.

Însă menționăm că potrivit unei investigații al Ziarului de Gardă, Botnari nu a declarat trei imobile de lux din sectorul Telecentru al Capitalei, în una locuiește, iar celelalte două sunt în imediata apropiere și toate trei sunt scrise pe socri. „Imobilul în care locuieşte familia Botnari are o valoare cadastrală de 2,7 milioane de lei, însă valoarea sa de piaţă este de cel puţin două ori mai mare, asemenea case vânzându-se în zonă cu aproximativ 6 milioane de lei. Socrii noului şef de la Moldovagaz au achiziţionat locuinţa, împreună cu cei 6,5 ari pe care e ridicată aceasta, în august 2009. În luna septembrie 2016, perioadă în care Vasile Botnari era ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, socrii acestuia au procurat alte două imobile, aflate în imediata vecinătate a casei de lux în care Botnari trăieşte”, scria atunci Ziarul de Gardă.

Anticorupție scria că în 2016, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea „Poștei Moldovei” în transportarea ilegală a anabolizantelor, deputatul Grigore Cobzac, a ieșit cu un raport de anchetă în care a dezvăluit, cu probe, cum are loc contrabanda cu aceste substanţe. Potrivit raportului, schema ar fi protejată de mai mulți demnitari de stat, iar printre aceştia ar fi şi Vasile Botnari.

Potrivit Ziarului de Gardă, Vasile Botnari este naşul Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi respectiv ginerele lui Valeriu Guma. Pe 30 decem­brie 2012, la o săp­tămână de la moar­tea omului de afaceri Sorin Paciu în Pădu­rea Domnească, Vasile Botnari a par­ti­ci­pat împreună cu finul său, dar şi Vale­riu Guma la o nouă vână­toare în rezer­va­ţia natu­rală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram