Anual, peste 2.400 de fete rămân însărcinate neplanificat, iar fiecare al zecelea avort este efectuat de o fată de 15-19 ani, iar incidența infecțiilor cu transmitere sexuală este una dintre cele mai mari din Europa de Est. Cu toate acestea, educație pentru sănătate este o disciplină opțională în Republica Moldova, iar în acest an peste 23 de mii de adolescenți au solicitat să învețe această disciplină.

În acest context, UNFPA Moldova dă start discuțiilor publice în comunități privind dreptul adolescenților la educație pentru sănătate. În 22 de localități din raioanele Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și municipiul Chișinău vor fi desfășurate discuții publice comunitare despre dreptul adolescenților și tinerilor la educație pentru sănătate.

„Educația pentru sănătate este binevenită în ziua de astăzi. Atunci când un copil nu are de la cine afla informații corecte, părinții acestora fiind plecați peste hotare, școala rămâne a fi punctul de suport al acestui copil, iată de ce este nevoie să se pună accent pe acest subiect, chiar din clasa I”, este de părere Virginia Hioară, mama a două fete adolescente.

Începând cu luna noiembrie 2017, UNFPA și Ministerul Educației realizează prevederile unui Memorandum de colaborare, pentru a promova educația pentru sănătate în școli. În acest sens este în proces de revizuire curriculumul la Educația pentru sănătate, care va include informație adecvată vârstei, sensibilă la gen și la mediul cultural și va fi pilotat în cele 22 de localități ale proiectului.