Cinci persoane au fost reținute în cadrul unui dosar privind redobândirea frauduloasă a cetățeniilor românești. Procurorii au stabilit că, în perioada 2013 – prezent, gestionarii unor companii private, sub paravanul acordării consultaţiilor juridice pentru redobândirea cetățeniei românești, au pretins şi au primit de la mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse, sume bănești considerabile, în schimbul asistenței acordate la redobândirea cetăţeniei României, susţinând că au influenţă asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatelor României din or. Odesa (Ucraina), or. Moscova (Federaţia Rusă) și Autorității Naționale pentru Cetățenie din mai multe județe ale României.

Figuranții percepeau de la doritorii de a obține cetățenia română sume bănești în mărime de la 1500-2000 euro pentru depunerea jurământului în regim de prioritate și de la 10.000-25.000 euro pentru pregătirea dosarului, traducere, legalizare notarială, depunerea în lipsa persoanei, obținerea pașaportului. Pe acest caz procuratura Anticorupție a pornit urmărirea penală conform elementelor componenței de infracțiune prevăzute de art.326 alin. (3), lit.a) Cod penal (trafic de influență).

În urma efectuării a 30 de percheziții, la oficiile și domiciliile gestionarilor companiilor respective, procurorii anticorupție au ridicat documente, acte de identitate ale cetățenilor Republicii Moldova și Federației Ruse, tehnică de calcul, telefoane mobile și mijloace bănești.

Pe marginea cazului dat au fost reținute cinci persoane, patru dintre care au fost plasate în arest preventiv, iar una în arest la domiciliu. Dacă aceștia vor fi găsiți vinovați, ei riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Potrivit procurorilor, figuranții pe dosar și-au specializat activitatea pe:
– depunerea actelor pentru obținerea cetățeniei românești, în lipsa solicitanților, prin intermediul persoanelor interpuse;
– depunerea, în regim prioritar, a Jurământului de credinţă faţă de Statul Român de către persoanele ce au fost aprobate de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru obţinerea cetăţeniei române;
– transcrierea, în regim prioritar, a actelor de stare civilă (certificate de naștere/deces/căsătorie etc.);
– obținerea vizei de reședință fictive în România, cu perfectarea cărților de identitate.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!