Ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, a mulțumit mass-mediei din Moldova pentru munca efectuată și a încurajat jurnaliștii să-și facă meseria în interesul public. El a precizat că un mediu de presă independent și pluralist este esențial pentru funcționarea eficientă a unui guvern reprezentativ și democratic.

„Dumneavoastră contribuiți foarte mult la mișcarea continuă a Moldovei pe calea reformelor prin responsabilizarea liderilor aleși față de alegători”, a spus ambasadorul.

În același timp, el a transmis jurnaliștilor ca la viitoarele alegeri să fie corecți și să pună întrebări dificile, iar dacă se simt presați să vorbească despre acest lucru.

„Pe măsură ce ne apropiem de viitoarele alegeri, vă încurajez să adresați întrebările dificile la care publicul merită răspunsuri, indiferent de cine ar putea să fie incomodat de aceste întrebări. Oferiți fiecărui candidat, partid și platformă politică acea examinare pe care publicul o merită. Asigurați-vă că publicul are acces la informația despre partide și candidați. Spuneți adevărul așa cum este, fără omiteri, și dacă vă simțiți țintă a presiunii nejustificate de cenzură, spuneți despre aceasta. Statele Unite sprijină libertatea presei în întreaga lume, inclusiv în Moldova, și vom continua să urmărim îndeaproape cazurile de intimidare sau reprimare, vom continua să solicităm independența judiciară și urmărirea penală a infracțiunilor împotriva jurnaliștilor și vom interveni când și cum va fi posibil”, spune Pettit.

Menționăm că, în fiecare an la 3 mai, Ziua mondială a libertăţii presei este celebrată în peste 100 de evenimente organizate pe întreg mapamondul.