/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

La Curtea de Apel a avut loc prima ședință de judecată în cel de-al doilea dosar a lui Platon

missing
03 mai 2018, ora 16:45

Potrivit materialelor dosarului, Platon a organizat retragerea banilor de la companiile de asigurări Moldasig, Asito și Alliance Insurance Group. În iunie 2017, procuratura a trimis în judecată un alt dosar penal împotriva lui Platon privind încercarea de a mitui un mascat al unității Pantera. La cererea procurorului, acest caz a fost combinat cu cazul Moldasig. Avocații lui Platon au cerut să înceteze urmărirea penală în cazul de tentativă de luare de mită din lipsă de corpus delict, iar Platon însuși a afirmat că „numai un nebun poate începe un astfel de caz penal”.

Reamintim că în decembrie 2017 magistrata Galina Moscalciuc de la Judecătoria Buiucani, care acum activează la Curtea de Apel, l-a condamnat pe Platon la 12 ani de închisoare pe această cauză. Platon a fost eliminat din procesul de judecată, iar verdictul a fost pronunțat în lipsa lui.

Avocații lui Platon au atacat sentința, iar la prima ședință de judecată la Curtea de Apel au cerut să li se ofere posibilitatea de a examina dosarul cauzei și, din această cauză, au cerut amânarea ședinței. Platon este reprezentat de un nou avocat – Alexandr Botnariuc, care trebuie să se familiarizeze cu toate materialele pe acest caz. El va lucra la cazul Platonic în locul avocatului Ion Crețu, care a părăsit țara după ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare în numele său. Crețu a declarat că mandatul de arestare s-a emis din cauza că este apărătorul lui Platon și fiindcă investighează furtul din băncile din Moldova. Crețu consideră cauza penală pe numele său fabricată.

Un alt inculpat în cazul Moldasig, Andrei Bakhcivanji și avocatul său, Viktor Maznu, au susținut petiția. Ei au declarat că, în primul rând, Platon și Bakhcivanji nu s-au putut familiariza cu materialele de caz în limba rusă, în ciuda faptului că instanța a ordonat procurorului să asigure realizarea drepturilor lor. Avocatul lui Bakhcivandji a cerut, de asemenea, ca clientul său să fie eliberat din arest.

Procurorul Alexandru Cernîi a spus că a făcut tot ce era necesar și că acuzatul s-a familiarizat cu materialele de caz.

Judecătorii Curții de Apel au audiat argumentele părților și s-au retras pentru o decizie. Platon a fost scos din sală de mascații Pantera. Plecând, el a reușit să răspundă la întrebarea jurnaliștilor despre ceea ce așteaptă de la acest proces.

„Nimic bun. Nu există instanță în acest sistem de coordonate, aceasta nu este o judecată “, a spus el. („Ничего хорошего. В этой системе координат суда нет, это не суд”).

Acuzatul Andrei Bakhcivanji, asemeni lui Platon, este deținut penitenciarul nr. 13. El a avut dreptul să rămână în sală în timp ce judecătorii se aflau în sala de consiliere.

„Dar voi știți cum (Platon) este deținut?” – s-a adresat Bakhchivanji jurnaliștilor. Potrivit lui, Platon este deținut într-o aripă separată a penitenciarului, unde nu este permis accesul nimănui.

„Chiar și angajații penitenciarului nu pot merge la el și să vadă ce se întâmplă cu persoana care este în grija lor. Pur și simplu nu li se va permite accesul. Acolo este doar Pantera. Omul a stat timp de doi ani într-o celulă pentru o persoană, ca un pustnic”, a povestit Bakhcivanji.

Judecătorii Curții de Apel au satisfăcut cererea avocaților lui Platon și Bakhcivanji de a se familiariza cu materialele de caz și de a amâna ședința, însă au refuzat să-l elibereze pe Bakhcivanji din arest.

Pe acest caz este și al treilea acuzat, Maxim Capanji. El se află sub control judiciar.

Platon a fost condamnat anul trecut la 18 ani de pușcărie pentru fraude la Banca de Economii. Veaceslav Platon susține că banii ar fi fost furați de către liderul PD, Vlad Plahotniuc, acesta din urmă a respins acuzațiile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram