În timp ce oficialii de la Chișinău ne asigură că economia crește, iar rezultatele reformelor, spun ei, încep să se vadă, europenii văd altceva. Banii pe care UE i-a promis condiționat Moldovei vor mai sta pe conturile Uniunii, deoarece Guvernul nu a implementat cele 10 condiții pentru debursarea primei transe din ajutorul de 100 de milioane de euro de la UE. Subiectul a fost discutat astăzi la Consiliu de Asociere UE-Republica Moldova la care a participat și premierul Pavel Filip.

Oficialii europeni au reiterat și astăzi că prima tranșă a asistenței macro-financiare va fi livrată Moldovei doar după ce toate cele 10 condiții, care înseamnă reforme palpabile pentru cetățeni, vor fi îndeplinite de guvernare. În plus, există și o condiție politică: respectarea întocmai a recomandărilor Comisiei de la Veneția în privința schimbării sistemului electoral.

Banii aceștia trebuiau să ajungă încă anul trecut. Din cauza implementării, din cauza reformei electorale cu sistemul mixt banii au fost tot amânați. Noi pierdem tare mult timp și pierdem creșterea. Banii aceștia demult trebuiau să fie în buget și să lucreze pentru țară pentru o creștere economică. Este al doilea an când tot se vorbește”, a declarat Dumitru Alaiba, director de programe CPR Moldova.

Potrivit unui comunicat de la Bruxelles, UE a evidențiat necesitatea urgentă a unei investigații imparțiale, complete și eficiente în ceea ce privește frauda bancară din 2014. De asemenea, UE insistă asupra recuperării „în mod transparent” a banilor furați de la cetățeni și atragerii la răspundere a celor vinovați, indiferent de afilierea politică. Și în comunicatul de astăzi, UE regretă schimbarea sistemului electoral, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale OSCE și anunță monitorizarea strictă a consecințelor trecerii la sistemul electoral mixt.