Unii candidați la fotoliul de primar de Chișinău utilizează resursele administrative și nu declară toate cheltuielile legate de finanțarea campaniei electorale. Concluziile apar în cel de-al doilea raport al Misiunii de Observare „Promo-LEX”.

Observatorii au constatat că 8 concurenți electorali au evitat sa arate integral cheltuielile din primele două săptămâni de campanie electorală. Suma totală a cheltuielilor neraportate a fost estimată la peste 670 de mii de lei.

Partidul Socialiștilor – 443 mii lei;Partidul „Șor”- 186 mii lei, Partidul Democrat – circa 12 mii lei, Partidul Liberal – 13 mii lei, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr – circa 7 mii lei, „Partidul Nostru” – 4 mii de lei, Partidul Acțiune și Solidaritate – 1138 de lei. 24,13,” a menționat Pavel Postică, director de program Promo-LEX.

Observatorii au documentat și un caz de utilizare a resurselor administrative în scop electoral. Este vorba de implicarea lui Igor Dodon într-o astfel de acțiune, considerată de experți ca fiind inadmisibilă.

Cu regret, trebuie să constatăm că și contrar prevederilor legislației se pare că și președintele Republicii Moldova se implică în campania de promovare a candidatului Ivan Ceban,” a adăugat Postică.

Conform legislației în vigoare, o firmă poate transfera în fondul electoral al partidelor, pentru o campanie electorală, cel mult 100 de salarii medii lunare pe economie, adică maximum 615 mii de lei. Alegerile locale vor avea loc pe 20 mai în 7 localități din țară, inclusiv la Chișinău și Bălți.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!