Judecătorul Ion Druță a ajuns președinte al Curții Supreme de Justiție după ce a fost votat de majoritatea parlamentară. Averea magistratului a generat suspiciuni din partea unor deputați, la fel ca și unele sentințe pe care le-a emis. De asemenea, a fost criticat pentru modul în care a fost desemnat de CSM printr-un un concurs fără contracandidați.

Liberal-Democrata Maria Ciobanu la întrebat pe Druță despre averea sa, inclusiv despre casa de milioane. Acesta a evitat răspunsul: „Nici în visele mele de groază nu mi-aș fi închipuit că dumneavoastră veți candida la o asemenea funcție. Cum se poate să-ți ridici o casă boierească în 2012 cu o valoare cadastrală de 4 milioane de lei în timp ce salariul dumneavoastră anual nu depășea 200 de mii de lei?”

„Pe parcursul anilor am fost depus la foarte multe verificări și nu au avut nicio obiecție față de declarațiile mele”, a răspuns Druță.

Întrebat despre sentința prin care Druță, alături de alți judecători, au impus statul să achite milioane de lei unui agent economic, Druță a refuzat să comenteze.

„Astăzi ați lua aceeași decizie care ați avut-o în 2016 când ați obligat statul să transfere companiei „Basconslux” peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican?”, a întrebat Alina Zotea.

„Hotărârea este în vigoare, am participat ca membru și nu am dreptul s-o comentez”, a menționat Druță.

Druță a fost unicul candidat care a depus actele pentru șefia CSJ, fapt ce i-a atras critici în Parlament. Deputații s-au interesat și de trecutul controversat al lui Druță.

„La noi așa, noi știm dinainte cine o să fie în anumite funcții: și la Curtea Constituțională, și în altă parte. Nu ați luat în calcul că există o singură candidatură și era necesar de repetat concursul?”, a replicat Lilian Carp.

„Ceea ce vorbiți dumneavoastră depășește Comisia juridică și nu am nicio abilitate, nici membrii comisiei, să facă acest lucru”, a comentat Raisa Apolschi, președintele Comisie juridice din Parlament.

„Numele Ion Druță este legat cu mai multe dosare cu renume. A mai fost cu încercarea punerea unei datorii pe o firmă din Letonia de 4 milioane de lei. Nu ați luat în considerație această activitate a lui Ion Druță pentru că, fiind incompatibilă pentru funcția pentru care este el propus”, a mai comentat Lilian Carp.

„Eu iar am să fac trimitere la legea care nu mă obligă să fac acest lucru”, a răspuns Raisa Apolschi.

Anterior, Ion Druță a fost sancționat de Colegiul disciplinar de câteva ori. De fiecare dată, însă, era salvat de Consiliul Superior al Magistraturii. În 2015, judecătorul a ajuns în vizorul Procuraturii după ce ar fi pronunțat o decizie contrară legii. Atunci procurorul general a solicitat tragerea la răspundere penală a magistratului. CSM a respins însă demersul. În dosarul în care Druță, împreună cu alți judecători, au emis o decizie prin care au obligat statul să achite companiei care a demolat Stadionul Republican 14 milioane de lei, Colegiul Disciplinar l-a sancționat cu mustrare aspră, însă și în acest caz Druță a fost salvat de CSM.