Comisia Electorală Centrală atenționează candidații la funcțiile de primar din cele șapte localități să nu utilizeze resursele administrative în activitățile de agitație electorală. Art. 52 din Codului Electoral, stipulează expres că, în campania electorală nu pot fi utilizate bunurile și mijloacelor publice (resurse administrative), iar autoritățile/instituțiile publice nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiții egale pentru toți concurenții electorali.

Astfel, conform Codului Contravențional, în cazul depistării utilizării ilicite de resurse administrative (bunuri publice), inclusiv favorizarea sau consimţirea la utilizarea ilegală a resurselor administrative (bunurilor publice), în campaniile electorale, dacă aceasta nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 90 la 240 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere şi cu privarea de dreptul de a deține anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe un termen de până la un an.

Totodată, pentru aceleași fapte, săvârșite cu cauzarea de daune în proporții mari, Codul Penal stabilește pedeapsa, cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unități convenționale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.

Amintim că la 20 mai 2018 vor avea loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni, raionul Hîncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pîrliţa, raionul Ungheni. Astfel, pentru cursa electorală, consiliile electorale de circumscripție a înregistrat 31 de candidați.