Circa 60 de tone de pesticide, stocate pe teritoriul UTA Găgăuzia, au fost evacuate pentru distrugere în Polonia. Pesticidele au fost colectate din localităţile Beşghioz, Gaidar, Joltai, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Copceac şi Tomai şi stocate în depozitul central din localitatea Gaidar, raionul Ciadîr-Lunga.

Potrivit colonelului Mariana Grama, cele circa 60 de tone de substanţe chimice periculoase au fost pregătite pentru evacuare, prin reambalare, paletare, marcare, fixare, cântărire, de către o echipă formată din şase militari din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Ştefan cel Mare”, împreună cu reprezentanţi ai companiei E.S. Field Service Veolia din Marea Britanie şi membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a UTA Găgăuzia.

Pesticidele urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic.

Până în prezent, Ministerul Apărării a transportat transfrontalier şi distrus în Polonia 957 tone de deşeuri de pesticide din cele 1 269 tone planificate, din raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Călăraşi, Comrat, Donduşeni, Glodeni, Ialoveni, Leova, Făleşti, Soroca şi Taraclia.