/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

ONG-urile de media: „Regretăm acuzațiile pe care Candu le aduce presei libere”

missing
04 mai 2018, ora 17:55

Potrivit ONG-urilor de media, această declarație lasă impresia că președintele Parlamentului ar fi fost deranjat de faptul că jurnaliștii din Republica Moldova au decis să consemneze Ziua Mondială a Libertății Presei prin acțiuni de protest în fața Legislativului. Precizăm, că organizațiile de media din toată lumea marchează această zi prin diverse activități de sensibilizare a opiniei publice și a guvernanților, în cadrul cărora vin cu recomandări către autorități. În acest sens, Marșul Solidarității, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova, alături de alte organizații de media, nu a fost o excepție, ci a însemnat continuarea unei tradiții de promovare a adevăratelor valori ale presei libere: „Noi credem că dialogul cu autoritățile, măcar o singură dată în an, de Ziua Presei, este un act firesc și absolut necesar nu doar pentru jurnaliști, ci și pentru guvernanți. Din păcate, de această dată, dialogul deschis nu a avut loc și am fost nevoiți să comunicăm prin intermediul poștei”.

În replică la afirmația lui Candu că, în loc de proteste, ar fi mai bine să se pună umărul pentru a face ceva, ONG-urile de media susțin că de-a lungul anilor au venit cu multe inițiative. Legea privind accesul la informație, votată în anul 2000, a fost elaborată de societatea civilă; la fel, Legea privind libertatea de exprimare; Legea privind deetatizarea publicațiilor periodice publice etc. Unele din aceste inițiative au fost votate de Parlament, altele, cum ar fi proiectul de lege privind modificarea Legii privind accesul la informație și altele, așteaptă să fie examinate.

„Referitor la faptul că unii participanți la protest „nu fac altceva decât scriu proiecte”, reproșul lui Andrian Candu la adresa acestora ni se pare cu totul nedrept. În condițiile actuale, când pe piața media nu există concurență loială, când ne confruntăm în continuare cu fenomenul concentrării proprietăților în mass-media, cu monopolizarea pieței de publicitate aceste proiecte sunt de importanță vitală pentru mass-media. În lipsa donatorilor externi, Republica Moldova nu ar mai avea decât presă de partid sau subordonată în totalitate politicienilor”, se menționează în declarația ONG-urilor de media.

Potrivit jurnaliștilor, încercările de a diminua rolul presei libere și al organizațiilor neguvernamentale într-o societate care face abia primii pași pe calea democrației nu se încadrează în discursul proeuropean al actualei guvernări.

Declarația a fost semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Telejurnaliștilor Independenți și Centrul „Acces-Info”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram