Uniformele școlare ar putea fi o lovitură peste bugetul familiilor cu venituri mici. De această părere este un grup de experți care a făcut o analiză după ce ministerul Educației a venit cu intenția de a introduce ținutele identice. Studiul a arătat că o uniformă costă peste 2 mii de lei, cam atât cât un salariu minim lunar pe economie. Totuși, profesorii și părinții susțin această propunere și cred că, astfel, nu va mai fi atât de vizibilă diferența dintre elevii bogați și săraci.

Olga Pânzaru are doi copii: o fetiță în clasa a 7-a, iar cel mic urmează, din toamnă, să meargă în clasa întâi. Femeia vede cu ochi buni introducerea uniformelor școlare: „Oricum cheltuim pentru hăinuțe de școală. O uniformă arată că merg la școală într-adevăr, uneori te uiți la ei cum sunt îmbrăcați și nici nu zici că merg la școală. Sunt îmbrăcați colorat chiar dacă li se spune să se îmbrace alb, albastru sau alb-negru”.

O altă femeie, deși tot optează pentru uniforme, spune că prețul acestora o cam sperie: „Eu sunt pentru. Copiii să fie într-o uniformă cum am fost și noi în trecut, dar sunt și alte condiții, să vedem prețurile pentru că precis că o să se ridice și o să fie foarte mari”.

Și elevii nu au nimic împotriva ținutelor similare.

„Mi se pare o idee bună. Este vorba de școală și asta îmbunătățește rolul școlii”.

„Asta o să fie foarte bine pentru că nu vor fi glume de prost gust pentru cei care nu au posibilitate să se îmbrace la fel ca ceilalți”.

Și directorul liceului Gheorghe Asachi spune că, prin purtarea uniformelor școlare, se va evita discriminarea între elevi.

„Copilul și așa vine la școală îmbrăcat și hăinuțele pe care el le îmbracă de multe ori depășește salariu minim pe economie. În condițiile unei instituții de învățământ de stat unde în aceeași clasă învață copii de milionari și copii care mănâncă doar la școală pentru a nu pune în situație permanent de concurență nesănătoasă între cei care se pot schimba cu hăinuța în fiecare zi și cei care sunt nevoiți să îmbrace aceeași haină toată săptămâna, uniforma școlară este o ieșire din situație”, susține Boris Volosatîi, directorul liceului „Gheorghe Asachi”.

Cu toate acestea, într-o analiză a Centrului Analitic Independent, Expert-Grup, se arată că prețul uniformelor este echivalent cu un salariu minim din Republica Moldova.

„Costurile unei uniforme se ridică la salariu minim lunar pe economie, acesta fiind de circa 2300 de lei, este un cost semnificativ anual pentru un copil care ar trebui să le suporte o familie. Fiind totuși un preț semnificativ pentru o familie de părinți bugetari sau tineri specialiști cu doi, trei copii”, menționează Constanța Popescu, „Expert-Grup”.

Revenirea la uniformele școlare a fost propusă de democrați, care au făcut trimitere la un sondaj. În prezent, ministerul Educației solicită opinii printr-un chestionar online pe pagina sa, urmând ulterior ca proiectul să fie propus consultărilor publice mai largi.

Reporter: Carolina Russu
Operator: Oleg Cozlov