Studenții din Moldova vor putea crea roboți în cadrul unui laborator IT, lansat astăzi, în cadrul unui Centru de Excelență din Chișinău. Beneficiarii vor avea acces liber la cele mai performanțe imprimante 3D, utilaje de prelucrare a lemnului și a metalului, mașini de gravat și tăiat cu laser. Costul laboratorului este de 700 de mii de dolari.

Printre beneficiarii atelierului se numără și Ion Crestincov, care, alături de câțiva colegi, a creat mai mulți roboți. Momentan, tinerii lucrează la un proiect inedit cu impact social. Este vorba de un aparat special de prevenire a accidentelor rutiere, care ar putea fi instalat în automobile.

Noi vom crea un aparat care va putea vedea un obstacol și, înainte de a săvârși un accident, să-l ocolească. Avem senzori care detectează distanța, vede obstacolul,” a spus Ion Crestincov, student UTM.

Tinerii vor ca aparatul să aibă cât mai multe specificații.

Dorim să mai adăugăm senzori care să detecteze anumite gaze sau scurgeri, pe care omul nu le poate detecta,” a adăugat Ion.

În laboratorul proaspăt lansat, am găsit-o pe Ina Botnaru, studentă în anul I la UTM. Echipa ei lucrează la crearea unei mâini robotice pentru persoanele cu deficiențe fizice.

Este o primă experiență de a lucra cu roboții și planificăm să ne extindem, să facem mai multe mâini, să le perfecționăm. Să facem din Moldova o fabrică de roboți foarte inteligenți,” a spus Ina Botnaru, studentă UTM.

Un alt grup de tineri lucrează la un robot, care va completa specificațiile mâinii robotice.

Aceasta este o platformă unidirecțională. La moment, ea poate să meargă în toate direcțiile, controlată de la mobil,” a menționat Marius Armaniuc, student UTM.

Atelierele din acest laborator sunt amplasate pe o suprafață de 700 de metri pătrați. În laborator, studenții pot lucra la o diversitate de utilaje:imprimante 3D, strunguri, utilaje de prelucrare a lemnului și a metalului, mașini de gravat și tăiat cu laser.

Imprimanta 3D este o mașină de fabricare digitală. Oricine cu un model 3D poate să construiască un obiect. Asta poate să fie un obiect scanat, un bust scanat, un robot, poate să fie proteze pentru oameni care au nevoie de ele,” a spus Victor Bujoreanu, mentor.

De asemenea,beneficiarii vor avea acces la softuri oferite de două corporații americane renumite.

Ceea ce fac aici – ei creează viitorul acestei țări. Nu creează doar viitorul acestei țări, dar ajută studenții să afle unde se află, cu adevărat, job-urile de top,” a afirmat Brock Bierman, asistentul administratorului USAID pentru Europa.

Laboratorul din Chișinău va conecta mai multe tehnologii de producție pentru proiecte reale, care până acum au existat doar la nivel de idee. Costul laboratorului se ridică la 700 de mii de dolari. 300 de mii au fost oferiți prin Proiectul de Competitivitate din Moldova, iar alte 400 de mii de dolari reprezintă investiția Universității Tehnice din Moldova.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Vlad Coroban