Zeci de susţinători ai opozantului rus Aleksei Navalnîi au fost reţinuţi sâmbătă în Rusia în timpul unor manifestaţii organizate cu două zile înainte de învestirea lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de preşedinte, relatează Agerpres.

Declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale despre care el spune că a fost orchestrată de Kremlin, Aleksei Navalnîi nu a putut să candideze al alegerile prezidenţiale din martie. El a făcut apel la o zi de manifestaţii în întreaga ţară pentru sâmbătă.

„Bătrânul fricos Putin crede că este ţar. El nu este însă ţar şi de aceea trebuie să ieşiţi în stradă la 5 mai”, a scris Navalnîi vineri pe Twitter.

Arestări au avut loc în Orientul Extrem şi Siberia, unde au început sâmbătă mişcările de contestare, conform echipei lui Navalnîi şi a unor observatori independenţi.

La Celeabinsk, în Ural, poliţia a reţinut trei persoane chiar înainte de începutul manifestaţiei, a scris militantul Boris Zolotarevski pe pagina sa de Facebook. Cel puţin 10 persoane au fost reţinute la Barnaul, în Siberia, conform echipei lui Navalnîi.

Numeroşi militanţi pro-Navalnîi au fost reţinuţi şi vineri, în ajunul manifestaţiilor.