Valeriu Munteanu i-a expediat lui Vlad Plahotniuc și lui Pavel Filip o scrisoare prin care solicită guvernului să-l declare pe interpretul rus Iosif Kobzon persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, dar și excluderea partidului „Șor” din cursa electorală, pe motiv că acesta ar folosi bani din extern pentru finanțarea campniei electorale.

Potrivit liberalului, partidul Șor va organiza pe 12 mai o acțiune politico-electorală, pretext fiind concertul cu ocazia „Zilei Victoriei”, invitați fiind Iosif Kobzon și Lev Leșcenco.

„Organizarea acestui concert este susceptibilă să încalce mai multe prevederi ale legislației Republicii Moldova, privind implicarea în campania electorală a unor personalități din străinătate, precum și finanțările primite din străinătate. Vă reamintesc că Partidul „Șor” a depus o candidatură pentru funcția de primar al Municipiului Chișinău, iar concertul respectiv este programat cu doar o săptămână înainte de primul tur al alegerilor locale noi de la 20 mai”, se mențonează în textul scrisorii.

Munteanu susține că în calitatea sa de politician rus, Kobzon a fost printre promotorii fervenți ai ocupației peninsulei Crimeea și este un susținător al separatismului transnistrean și călătorește frecvent în scopuri propagandistice în raioanele de peste Nistru ale Republicii Moldova.