Andrei Năstase a susținut o conferință de presă la Vadul-lui-Vodă, în nemijlocită apropiere de fluviul Nistru, pentru a atrage atenția publică asupra unui subiect de importanță majoră pentru toată populația Republicii Moldova. Subiectul conferinței a elucidat pericolul distrugerii fluviului Nistru și a riscurilor producerii unei catastrofe umanitare.

„Există un risc real ca Ucraina să construiască șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului ceea ce poate lăsa locuitorii Chișinăului și a suburbiilor fără apă potabilă”, a spus Andrei Năstase.

Liderul Platformei DA susține că ceea ce li pregătește chișinăuienilor este o creștere bruscă a prețului la apă, riscul de îmbolnăvire masivă a populației, de răspândire a infecțiilor, imposibilitatea de a iriga culturile agricole, distrugerea solului, care va deveni arid și, în consecință, degradarea economică a țării și exodul și mai mare al populației.

„Guvernarea face tot posibilul pentru a secretiza procesul de negocieri cu partea ucraineană”, a mai adăugat Năstase.

Acesta a făcut un apel către instituțiile statului, Parlament, Guvern, Președinte, SIS, să intervină prompt în soluționarea acestei probleme.

Amintim că în ultima perioadă de timp, mai mulți reprezentanți ai societății civile, oameni de știință, experți au avertizat opinia publică națională și internațională despre pericolele iminente ale construcției celor 6 hidrocentrale de către Ucraina. Experții au atenționat asupra riscului ca Moldova să se confrunte cu un acut deficit de apă în cazul în care hidrocentralele pe Nistru vor fi construite. În plus, deficitul de apă va conduce la degradarea solului, mineralizarea apei, iar aceasta va genera boli periculoase.