Le-a interzis părinților să asiste la Botezul propriilor copii. Este vorba de preotul Victor Rastasanu din satul Roșcani, raionul Strășeni, care a fost înregistrat în timp ce le spune părinților să iasă din biserică în timpul slujbei.

Din imaginile video postate pe o rețea de socializare de către autorul vlogului Ortodoxia, Ion Andronache, preotul nu a putut să își argumenteze decizia, menționând că taina se referă la copii, nu la părinți: „Eu botez copilul, nu părinții. Părinții nu au dreptul. Aici este o taină”.

Contactat de TV8, preotul Andrei Bucliș de la Mitropolia Basarabiei ne-a informat că potrivit legilor bisericii, nu există nici un impediment pentru ca tatăl să asiste la botezul copilului. Cât privește mamele, acestea nu pot intra în biserică timp de 40 de zile după naștere: „E perioada de curățire și nu are dreptul. La 40 de zile este o rugăciune specială care i se citește mamei și după asta ea poate intra în biserică și poate participa la botez. Pentru tată nu există nici un impediment”.

Preotul Andrei nu a putut să ne ofere mai multe informații despre acest incident, menționând că urmează să discute cu preotul din satul Roșcani, iar ulterior să ne ofere detalii.

„Părinții sunt cei care i-au dat viață, sunt cei care îl vor crește și educa pe acest copil în credința creștină și este total inuman și absolut incorect să le interzici să fie prezenți la cea de-a doua naștere a copilului lor, nașterea în Hristos. Știu că în foarte multe parohii din Moldova preoții încă mai interzic mamelor să fie prezente la Botezul propriului copil, însă aici vedem că și tatălui i-a fost interzisă prezența. Vin cu un îndemn către ierarhi: Luați măsuri ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple în parohiile noastre din țară”, a scris Ion Andronache pe pagina sa de Facebook.

Una dintre nașele prezente la acest botez a menționat că urmează să depună plângere la Mitropolia Basarabiei, însă potrivit preotului Andrei aceasta încă nu a parvenit.