Mormane de gunoi la marginea satului Negrești, raionul Strășeni. De mai bine de un an, tractorul care colecta deșeurile nu mai circula prin sat. Unii spun că depozitează gunoiul în saci – alții, că îi dau foc în grădină. Asta în timp ce gunoiștea neautorizată se extinde văzând cu ochii. Autoritățile strâng din umeri, se contrazic și spun că sunt în căutarea unei soluții.

Odată cu creșterea temperaturilor, gunoiștea a început să răspândească un miros înțepător în tot satul.

„Anul trecut a fost tractor, mergea de la poartă la poartă, strângea gunoiul. Era regulat. Da anul ăsta nimic nu e regulat. Iaca stau cu gunoiul în saci. Am râpă și dacă îl dau în râpă, vine și îmi pune amendă, dar eu dacă nu am unde îl duce ce să fac?”

„Nu sunt de acord tractoriștii cu leafa pe care o strâng de prin sat. Cred că e puțin. Ei vor leafă mai bună. Ei s-ar înțelege, dar mult depinde de primărie”.

Primărița spune că încă nu a identificat o soluție pentru această problemă. Primăria nu are nici tractor, nici tractorist. A cerut ajutor de la Strășeni, dar nu a primit nici un răspuns, spune ea.

„Astăzi, venind de la Chișinău, am trecut pe la gospodăria comunală Strășeni unde am reîncercat din nou să solicit de a veni unitatea de transport de la gospodăria comunală Strășeni și a deservi cetățenii noștri. Dar iată care este mijlocul acestui moment pe care noi nu îl putem rezolva nu toți cetățenii doresc să plătească aceste servicii”, spune Zinaida Panainte, primar al satului Negrești.

În timp ce primărița afirmă că a bătut pe la ușa șefilor de la raion, aceștia susțin contrariul.

„Noi am discutat cu ea pe telefon câteva ori, dar doar pe telefon. Întrebarea nu a ajuns la un final ca să mergem la fața locului să vedem cam cât e volumul, cât ar cost asta. Până când am stat de vorbă doar pe telefon”, susține Gheorghe Guțan, directorul gospodăriei comunale Strășeni.

În ceea ce privește mormanele de gunoi de la marginea satului, primărița are o explicați: „Acest gunoi nu este dus numai de cetățenii noștri. Acel loc nu este autorizat eu de când am venit în primărie am vrut să-l lichidăm”.

Satul Negrești are 1600 de locuitori.

Reporter: Sabina Roibu
Imagine: Tudor Bigu