Aproximativ 80 de mii de elevi și peste 2.200 de profesori vor deveni beneficiari ai celui mai ambițios proiect de educație din Republica Moldova. Este vorba de cursuri extra-curriculare gratuite atât pentru elevii de la orașe, cât și pentru cei de la sate. Copiii și adolescenții vor învăța astronomie prin realitate virtuală, fizică experimentală și inteligență artificială. Costul proiectului depășește jumătate de milion de euro.

Centrul de Excelență în domeniul TIC a lansat deja proiectul la nivel național. În cadrul acestuia, tinerii vor beneficia de cursuri extra-curriculare gratuite în peste 10 domenii ale viitorului.

„Vom oferi cursuri pentru 60.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 13 ani și cursuri pentru 15.000 de adolescenți și tineri, între 14-19 ani. 15.000 de adolescenți înseamnă fiecare al doilea adolescent din școală”, menționează Radu Marian, managerul campaniei „TwentyTu”.

Copiii vor învăța matematică distractivă, fizică experimentală, astronomie prin realitate virtuală, robotică și inteligență artificială.

„Aceste lecții dezvoltă noi competențe de la o vârstă mai fragedă, nu au nevoie să aștepte universitatea. Oferă lucruri palpabile, nu doar din auzite”, menționează Florin Cazac, mentor curs de robotică.

„Evident că copiii sunt entuziasmați, pentru că problemele, exercițiile din cadrul acestui curs se deosebesc de cele din programul școlar. În primul rând vin cu exerciții care le dezvoltă flexibilitatea gândirii”, susține Irina Lungu, mentor curs „Matematica creativă”.

Copiii deja experimentează câteva dintre cursurile extrașcolare practicate în proiectul educațional.

„Învățăm a calcula, a face probleme. – Și e interesant? – E foarte interesant. Noi folosim fructe, jucării”.

„Învățăm să calculăm probleme mai ușor decât la cealaltă matematică și sunt probleme de logică”.

„Mie îmi place matematica distractivă, pentru că aici învățăm multe lucruri noi, ne jucăm și învățăm. -Cât o să fie 100 de înmulțit cu 100? – Este egal cu 10.000”.

„Lecția de azi i-au impresionant pe copii prin faptul că ingineria nu este ceva complicat, ci destul de atractiv și pe înțelesul lor”, spune Florin Cazac.

Valoarea proiectului este de jumătate de milion de euro, bani care urmează să fie colectați prin intermediul mai multor proiecte investiționale și de crowfunding. Cursurile extrașcolare vor fi livrate online și offline în cele mai importante centre regionale din țară: la Bălți, Soroca, Chișinău, Căușeni și Cahul. Proiectul TwentyTu se va desfășura în perioada ianuarie 2019 – mai 2022 și își propune să educe o generație cu abilități practice pe piața muncii.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Vlad Coroban