Serele din Moldova sunt doldora de căpșuni coapte. Fermierii au început să scoată la vânzare primele căpșuni crescute în Moldova. Dumitru Bass este un fermier din Chișinău, care a investit zeci de mii de euro în afacerea cu pomușoare. Unele soiuri de căpșuni, pe care le crește în sera de la Humulești, dau roadă până în luna decembrie.

Serele cu căpșuni ale lui Dumitru Bass se întind pe dealurile Humuleștiului. Fermierul are 40 de ani și, cu doi ani în urmă, a decis să lanseze o afacere cu pomușoare.

„O tufă de căpșune ne dă roadă de aproape 600 grame. În seră avem 25 mii de tufe. De atâția ani muncesc în căpșune, m-am înrudit cu ele. Nu pot să identific una mai bună sau mai puțin bună. Îmi plac toate,” susține fermierul Dumitru Bass.

„Ziua de muncă începe dis-de-dimineață. Muncitorii culeg căpșunele în caserole speciale, iar, ulterior, acestea sunt distribuite în magazinele din întreaga țară.”

„În timpul sezonului, la strângerea roadei muncesc până la 10 oameni. În rest, trei oameni se descurcă,” a menționat fermierul.

Plantația de căpșuni dă roade încă de la sfârșitul lunii aprilie, dar primele vânzări încep în luna mai. „Am început să vindem pe 3 mai. Costau 80 de lei,” a menționat Dumitru Bass.

Fermierul a sădit soiuri de căpșuni, care dau roadă până în luna decembrie. „Anul trecut am adus din Italia soiul Remontant, care dă roadă până iarna târziu.”

Cele mai căutate soiuri de căpșuni pe piața din Moldova sunt cele dulci și parfumate. „Soiul „Marmoladă” este cel mai întrebat. În prezent ocupă cea mai mare parte din piață. Este dulce, parfumat. Nu se coace devreme, dar este cel mai întrebat.”

Fermierul a primit oferte de export, iar anul acesta vrea să-și extindă afacerea – să construiască mai multe sere pentru căpșuni. „Perspective sunt. În prezent, în Moldova este deficit de pomușoare. Nu avem probleme cu vânzarea,” a conchis fermierul.

În Republica Moldova sunt înregistrați, oficial, zece producători de căpșuni.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Vlad Coroban