Un apropiat al liderului PD,Vlad Plahotniuc, ar putea deveni ambasador al Republicii Moldova în SUA. Este vorba de vicepreședintele PD, Cristina Balan. Anunțul a fost făcut de Vlad Plahotniuc, care a precizat că ea deja a primit agrement din partea Departamentului de stat american.

La scurt timp de la anunțul făcut de Plahotniuc, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că Comisia de profil a Parlamentului a aprobat deja candidatura Cristinei Balan. Acum ea urmează să fie confirmată de Guvern, iar ulterior numită prin decret de către Igor Dodon.

Potrivit democraților, în partid, Cristina Balan s-a ocupat de stabilirea şi dezvoltarea parteneriatelor dintre PD și organizațiile externe. Acum câțiva ani, jurnaliștii de la RISE Moldova au scris că Balan a fost implicată în mai multe tranzacții financiare care ar avea legătură cu Plahotniuc. Cristina Balan a reprezentat în 2008 și compania cipriotă „Daranian Holdings” Ltd care a cumpărat Întreprinderea de Stat Complexul hotelier „Codru” contra sumei de 50,3 milioane de lei. Edificiul a fost ulterior transferat către „Finpar Invest” SRL. Acest fapt este confirmat prin actele pe care RISE le-a anexat la investigația realizată.

Ultimul ambasador al Republicii Moldova în SUA a fost diplomatul Aureliu Ciocoi, care a deținut funcția doar 4 luni. Până la el, fotoliu de ambasador a fost vacant timp de aproape doi ani, după ce, în 2015, ambasadorul Igor Munteanu și-a încheiat mandatul.