Locatarii unui bloc de pe strada Socoleni din Chișinău se plâng că nu-și pot înscrie copiii la grădiniță, nu se pot înscrie la medicul de familie și nici să meargă la vot, deoarece, de 4 ani, nu reușesc să dobândească actele de proprietate de la firma care a construit blocul. Antreprenorul spune că nu le dă actele, pentru că locatarii nu au achitat integral costul apartamentelor. Oamenii îl contrazic însă.

Deşi oamenii s-au mutat în acest bloc încă acum patru ani, nici până astăzi nu și-au primit actele de proprietate. Asta deși, spun ei, au achitat integral costul apartamentului. „Când s-a dat blocul locativ în exploatare eu având achitat 100% din valoarea totală a apartamentului eu m-am adresat la companie cu cerința să îmi dea actele de proprietate. Compania mi-a spus că trebuie să achit careva servicii comunale, nici o problemă, am luat banii, facturile, poftim banii. După aceasta directorul companiei a spus nu, nu-ți dau actele de proprietate deoarece tu te-ai adresat la instanțele publice”, povestește Chiril Malaireu, locatar al blocului.

Locatarii suspectează directorul firmei de construcții că a creat această situație intenționat. „Noi după ce ne-am mutat în 2014 am tot așteptat de pe un an pe altul. De atunci, am început să achităm servicii comunale conform calculelor companiei care erau dubioase. Tot umblăm după contabilitate să achităm niște taxe, penalități care dumnealui le invocă că are niște cheltuieli în plus. Tot mai greu și mai greu să dăm de dânsul să vedem când scoatem la capăt cu actele de proprietate”, susține Roman Bondarciuc, locatar al blocului.

Directorul firmei de construcție susține că 48 de locatari, care nu aveau datorii, deja și-au primit actele de proprietate. Potrivit lui, cei care fac zarvă, au datorii. „Nu primesc dreptul de proprietate numai persoanele care au datorii față de companie. Atât conform contractului de investiții, cât și la serviciile comunale. Eu le lămuresc, le spun, oameni buni dumneavoastră trebuie să achitați pe o anumită dată, dumneavoastră ați achitat mai târziu, iar pentru fiecare zi de întârziere – 1%. Trebuie să mai achitați 20 lei. Trebuie să mai achitați 50 lei. Dumnealor nu vor să achite. Iată pentru asta și se reține transmiterea dreptului de proprietate”, menționează Ion Sârbu, directorul firmei de construcții.

Construcţia blocului a început în anul 2008. Acesta are 194 de apartamente dintre care 173 au fost vândute.

Reporter: Sabina Roibu
Imagine: Oleg Cozlov