Zeci de oameni au comemorat soldații români căzuți în lupte. Aceștia au adus flori la Cimitirul Eroilor, care se află în paragină de mai mulți ani, și au ținut discursuri pe scena improvizată. Evenimentul de comemorare a eroilor români căzuți în lupte a fost organizat de Asociația „UNIREA - ODIP” și a fost ignorat de oficiali.

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire. Ulterior, colonelul în rezervă, Andrei Covrig, a vorbit despre rolul ostașilor români căzuți la datorie.

„Oamenii sunt oarecum manipulați de această pseudo-sărbătoare. Eu o văd ca pe o zi de doliu. Acești oameni și-au pierdut viața într-un război cumplit. Nu pot exista învingători și învinși”, susține Vlad Bilețchi, președinte ODIP.

„Trebuie să ne comemorăm eroii, să le aducem un omagiu, pentru că și-au jertfit viața pentru libertatea și independența acestui popor”.

„Noi, ca cetățenii Moldovei, care avem aspirații românești, suntem obligați să comemorăm ostașii români, care au căzut în al Doilea Război Mondial”.

Unii din cei adunați la cimitirul eroilor români susțin că trebuie comemorați toți cei care au murit în timpul războiului, indiferent de ce parte a baricadei au luptat.

„Noi comemorăm cauza care a fost. Și acolo s-a vărsat sânge și aici. Tot oameni au fost. De care baricade au fost, așa a fost situația”.

„Noi trebuie să comemorăm anume victimele războiului”.

În timp ce complexul memorial „Eternitate” este renovat și îngrijit de autorități, cimitirul eroilor români din Chișinău se află în paragină de mai mulți ani. Pe morminte, oamenii coc frigărui și se relaxează de sărbători.

„Este într-o stare deplorabilă și e păcat. Guvernul Republicii Moldova nu s-a gândit niciodată la eroii români. Soldații ruși sunt proslăviți. În loc să comemorăm, noi dansăm în PMAN”.

„Cimitirul a ajuns în paragină din cauza guvernării. Până la ziua de azi am avut la guvernare acei nomenclaturiști ai perioadei sovietice, care nu și-au pus în scop scoaterea în vileag a acestui adevăr istoric”.

„Locul acesta este aproape de centrul orașului și posibil este văzut ca un loc, unde să fie construite apartamente, niște clădiri, centre comerciale”.

Acțiunea s-a încheiat cu depuneri de flori în memoria celor căzuți în lupte.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Vlad Coroban