Europenii marchează astăzi sărbătoarea anuală a păcii și unității în Europa. Mii de evenimente se desfășoară pe întreg teritoriul continentului european. Și delegația Uniunii Europene în Republica Moldova va organiza, în acest an, tradiționalul „Orășel European”, cu prilejul Zilei Europei. Doar că evenimentul se va desfășura sâmbăta.

„Orășelul European” va fi amenajat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a invitat cetățenii să viziteze orășelul.

„Vom marca anul European al patrimoniului cultural, precum și cei 70 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Vă aștept sâmbătă, 12 mai, la ora 13:00 în Grădina Publică, în Orășelul European 2018,” susține Peter Michalko, șeful Delegației UE  în RM.

Cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Europei a venit și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare, Federica Mogherini. Oficialul european susține că, în lumea de astăzi, Uniunea Europeană este mai indispensabilă ca niciodată, iar Ziua Europei nu e doar un prilej de sărbătoare, dar și un angajament.

Este indispensabilă pentru cetățenii noștri, care au nevoie de creștere economică, locuri de muncă, securitate, oportunități și drepturi. Iar cetățenii noștri știu foarte bine că, într-o lume globalizată, ne confruntăm cu giganți economici și puteri de dimensiuni continentale. Prin urmare, și noi trebuie să fim un gigant, pentru a face față provocărilor și pentru a beneficia de eventualele oportunități,” a menționat Federica Mogherini, înalt reprezentat al UE.

În fiecare an, pe 9 mai, este marcată Ziua Europei. Astfel, comunitatea europeană consemnează istorica declarație a ministrului francez de externe, Robert Schuman, din 9 mai 1950, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, care elimina rivalitățile seculare dintre cele două state. Respectiva declarație a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi.