ONG-urile de media cer ministrului de Interne să scoată sechestrul ilegal de pe tirajul ziarului săptămânalului regional independent „Cuvântul”, după ce la indicaţia secţiei poliţiei economice a Inspectoratului de poliţie Rezina, acesta a fost sechestrat tîn timp ce era transportat de la tipografie la centrul de poştă din Rezina.

ONG-urile de media califică acest incident ca un abuz grav din partea poliţiei. „Este o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal independent care au publicat în ultima perioadă mai multe investigaţii despre averile şi interesele personale ale conducerii raionului şi în special ale doamnei Eleonora Graur, preşedinta raionului Rezina şi vicepreşedinta Partidului Democrat. Sechestrarea tirajelor unor publicaţii este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic şi un atac grav asupra libertăţii de exprimare. Motivul invocat de poliţia din Rezina, şi anume lipsa foii de parcurs a şoferului care transporta tirajul ziarului „Cuvântul” într-un automobil privat în raza oraşului Rezina, este unul ilegal şi reprezintă o încălcare a normelor de transport în vigoare”, se menționează într-un mesaj remis presei.

Totodată, organizațiile cer Ministrului Afacerilor Interne Alexandru Jizdan să iniţieze o anchetă de serviciu. „Cerem sancţionarea persoanelor care au ordonat aplicarea sechestrului şi excluderea unor astfel de practici antidemocratice din activitatea poliţiei. Solicităm primului ministru Pavel Filip şi preşedintelui Parlamentului Andrian Candu să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii acestui incident şi posibilele implicaţii politice”, se mai arată în mesaj.

Organizații smenatare:

Asociaţia Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independente
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Presei Electronice
Centrul ”Acces-Info”
Centrul Media pentru Tineri