Șefa depozitului de valori a filialei din raionul Râșcani a SA „Banca de Economii” a fost condamnată la șase de închisoare de judecătoria Drochia pentru săvârşirea infracţiunii de spălarea banilor în proporții deosebit. La pedeapsa aplicată, a fost inclus termenul pedepsei executate parțial, stabilită prin sentința Judecătoriei Râșcani din martie 2016 pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare a averii SA „Banca de Economii”. Astfel, inculpatei i-a fost stabilită pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pentru un termen de opt ani.

Activând în funcția de șef al depozitului de valori a filialei SA „Banca de Economii”, în perioada anul 2007 –2014, femeia a făcut o înțelegere prealabilă cu mai mulți colegi, sustrăgând împreună cu aceștia lei moldovenești, dolari SUA şi euro, din cadrul depozitului de valori în care aceștia aveau acces liber.

Intrând în posesia banilor, având intenţia spălării banilor prin convertirea, transferul, deghizarea originii, transmiterea şi deplasarea reală a banilor sustraşi, despre care ştia cu certitudine că aceştia constituie venituri ilicite, în perioada anilor 2007 – 2009, inculpata a procurat mai multe bunuri imobile în sumă totală de 1.148.810 lei.

În continuare, în scopul voalării acţiunilor sale infracţionale, dorind să atribuie un aspect legal sursei şi provenienţei mijloacelor băneşti, inculpata a obţinut mai multe împrumuturi cu destinaţie specială de la instituțiile bancare.

Atât pe durata urmăririi penale, cât şi la examinarea cauzei în instanţa de judecată, inculpata nu şi-a recunoscut vina în săvârşirea infracţiunii incriminate. Sentinţa este cu drept de atac.

Menționăm că în acest dosar sunt cercetați și directorul filialei, contabilul – şef şi adjunctul acestuia. La baza pornirii respectivului proces penal a stat sesizarea adresată de către administraţia BEM care a depistat lipsa numerarului după efectuarea unui audit intern.

Procurorii au stabilit că, inculpaţii au elaborat o schemă criminală prin care, în intervalul anilor 2007-2014, au reuşit să sustragă mijloace băneşti ce aparţineau instituţiei financiare în sumă de 7 738 000 lei, 50 450 dolari SUA şi 88 800 euro, bani pe care ulterior i-au folosit în interese personale.

Potrivit procurorilor, în cadrul acţiunilor de urmărire penală inculpaţii au restituit o parte din mijloacele sustrase.