/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Procuratura Anticorupție confirmă reținerea fostului consilier a ex-ministrului Negruță. Ar fi prejudiciat statul cu 1,5 milioane de euro

missing
10 mai 2018, ora 17:58

Pe blogul său, Negruță scria că „neavând nici un argument și motiv legal pentru a mă ataca personal, instituțiile procuraturii sub presiunea și la insistența personală a prim-ministrului Filip (așa cum reiese din materialul video din 3 aprilie 2017) l-ar fi reținut și îl dețin în instituțiile sale mai bine de trei săptămâni (aproximativ din 24 aprilie 2018) pe consilierul ministrului finanțelor din perioada 2009-2013. Acțiunile organelor de urmărire sunt tăinuite, ascunse, n-au fost făcute publice pentru că au un caracter vădit ilegal, abuziv și fără temei. Scopul sechestrării persoanei este obținerea unei semnături de ”denunț” împotriva ex-ministrului finanțelor, Veaceslav Negruța”.

Însă, potrivit procuraturii Mămăligă este învinuit într-un dosar în baza art. 328 alin.3 Cod Penal – depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldat cu urmări grave. În cadrul investigației se examinează legalitatea desfășurării licitațiilor de procurare a carnetelor de pașapoarte cu cip integrat. Mămăligă, care a deținut funcția de președinte al grupului de lucru inter-ministerial pentru petrecerea licitațiilor respective, a fost reținut la 3 aprilie 2018, iar la 5 aprilie de către instanța de judecată, la demersul procurorului, a fost emis un mandat de arest pe numele acestuia pentru un termen de 30 de zile. Pe 2 mai 2018 arestul a fost prelungit cu încă 30 de zile.

În cadrul cauzei penale statut de bănuit mai au și alți 4 membri ai grupului de lucru menționat supra. Potriivit Procuraturii prejudiciul adus bugetului public este estimat la 1,566,920 euro, ca rezultat al fraudării procedurii de petrecere a licitației și acceptării ofertei a unui agent economic, care nu corespundea sarcinilor tehnice. Cauza penală a fost pornită la data de 18 mai 2017.

În același timp, Negruță susține că atât el personal „și colegii mei din Ministerul finanțelor nu am admis nici o ilegalitate în procesul de implementare a regimului liberalizat de vize. Toate acțiunile de organizare a proceselor de licitare au fost atent monitorizate de parteneri, cu respectarea tuturor cerințelor, inclusiv celor tehnice, stabilite de partenerii europeni, precum și în deplină conformitate cu normele legale, fapt confirmat prin decizia CSJ din noiembrie 2012. Întreg procesul a fost coordonat pe intern de un vice-premier responsabil de domeniul integrării europene. În plus, nici nu eram în funcție de ministru de luni bune atunci când conducerea IS Registru a negociat și a semnat contractul pentru fabricarea pașapoartelor biometrice, responsabilitate exclusivă a conducerii ÎS Registru”.

În apelul public semnat de Negruță și adresat întregii societăți și partenerii de dezvoltare, în special Delegația UE, cere eliberarea lui Mămăligă „care a fost corect cu Legea”. De asemenea, el cere stoparea fărădelegii și sechestrărilor ilegale aplicate față de oameni pentru a obține cu orice preț mărturii false împotriva persoanelor incomode și care își permit să se dea cu părerea asupra subiectelor de interes public. Fac apel de condamnare a acțiunilor ilegale admise de instituțiile statului sub presiunea exponenților puterii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram