Traian Băsescu a pierdut lupta pentru cetățenia moldovenească în disputa cu Igor Dodon și la Curtea de Apel. Instanța a respins recursul înaintat de avocatul fostului președinte roman ca fiind nefondat. Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă a Justiei.

Respinge ca neîntemeiată cererea de apel a avocatului Andrei Bivol în interesele lui Traian Băsescu și menține hotărârea judecătoriei Chișinău.

În timp ce avocatul lui Igor Dodon sune că s-a așteptat la această hotărâre, apărătorul fostului președinte român spune că este gata să meargă la CSJ.

A fost demonstrat faptul că domnul Băsescu conștient nu a comunicat autorităților Republicii Moldova faptul aflării sale sub urmărire penală la momentul depunerii și examinării cererii privind acordarea cetățeniei,” a declarat Maxim Lebedev, avocatul lui Igor Dodon.

Mai este Curtea Supremă de Justiție și, în ultimă instanță, mai este și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că au fost, sunt încălcări grave ale dreptului de a alege și de a fi ales și considerăm noi și a dreptului la un proces echitabil,” a menționat Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu.

Fostul președinte al României a primit cetățenia Republicii Moldova în 2016 printr-un decret emis de Nicolae Timofti. La scurt timp după ce a preluat funcția de șef al statului, Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Băsescu. Părțile vor primi hotărârea motivată într-o lună. Ulterior, avocatul lui Băsescu va avea la dispoziție două luni pentru a o contesta la Curtea Supremă.