Peste 600 de asistenți medicali de la Institutul de Medicină Urgentă au marcat astăzi Ziua Internațională a Asistentului Medical. Acestea s-au adunat în curtea instituției, s-au aranjat în forma cifrei „12 mai” și au organizat un flashmob cu genericul: „Nursele - o sursă vitală - sănătatea este un drept uman”.

Aliona Tepleacov este asistentă medicală de mai bine de 30 de ani. Femeia spune că-și iubește profesia, doar că, ar vrea să aibă și un salariu decent: „Aș dori să se întoarcă guvernul cu fața la noi pentru că foarte mulți pleacă în Europa și am ajuns la un moment că nu mai are cine să lucreze”.

Directorul Spitalului de Urgenta recunoaște că există lipsuri, dar spune că face tot posibilul ca lucrătorii medicali să fie remunerați pe măsura efortului.

„În ultimii ani noi am majorat aproximativ cu o treime salariul asistenților medicali și în prezent ele constituie în medie 6000 de lei”, susține Mihail Ciocanu, director IMU.

Mai dificilă este lipsa cadrelor medicale. Pe lângă cei peste 600 de lucrători medicali, spitalul mai are nevoie de încă aproximativ 80.

„Instituția noastră este una dintre cele mai grele instituții cu cei mai gravi bolnavi, cu cele mai serioase cazuri și volumul de lucru este foarte mare, dar nu din cauza acesta fug asistenții – pur și simplu avem o necesitate de cadre cronică”, povestește Olga Pinteac, asistent medical-șef al IMU.

Conform statisticilor, numai anul trecut spitalele din Moldova au fost abandonate de peste 4900 de angajați.

Reporter: Craolina Russu
Operator: Oleg Cozlov