/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Un bărbat din Băcioi susține că o gunoiște din localitate i-a distrus via. Viceprimarul ne-a asigurat că zona va fi îngrădită

missing
10 mai 2018, ora 17:36

Problemele au început în primăvara anului 2016, atunci când primarul a decis să deschidă o groapă de gunoi chiar lângă lotul de pământ al bărbatului, plantat cu viță de vie. Gunoiul este adus aici din câteva sate.

„În anul 2015, luna mai am sădit 70 de ari de butași, într-o parte de drum sunt 50 de ari – în altă parte sunt 20. Ei au ajuns în momentul de față pe aceste 20 de ari și mi le-au afectat complet, le-au distrus. Tot gunoiul este descărcat pe proprietatea mea privată,” susține Petru Guțu, locuitorul comunei Băcioi.

Bărbatul spune că primarul a promis ca va construi un gard de protecție, doar că de la vorbe la fapte – e cale lungă.

– Gropile sunt, dar gardul nu-i.
– De la primărie ce v-au spus?
– De la primărie au fost consilierii aici și au zis că poți să te adresezi și în judecată și peste tot, dar totuna nu câștigi nimic și nu-i nici o lege în țara asta. Uitați-vă, oameni buni, ce se petrece în Republica Moldova, fiți mai conștienți,” a adăugat Petru Guțu.

În timp ce discutam cu bărbatul, la gunoiște a venit un localnic. Omul ne-a spus că acesta este unicul loc legal unde li se permite să aducă gunoiul.

În alta parte dacă duci gunoiul este amendă, dar aici amendă nu este, orice om ar face aceeași alegere cum am făcut-o și eu.”

Viceprimarul localității ne-a asigurat că în timpul apropiat zona va fi îngrădită, iar în ceea ce privește investițiile gospodarului – urmează ca o comisie să stabilească dacă într-adevăr acesta a suportat pierderi din cauza gunoiștii.

O să fie un control asupra acestei gunoiști ca să nu mai permită să se extindă și să creeze probleme locuitorilor care cultivă terenurile în zonă. Este o problemă destul de dureroasă și pentru comunitate și pentru primărie, pentru că locuitorii nu toți au contactat serviciul de salubrizare și depozitează acolo acest gunoi,” susține Ilie Leahu, viceprimar comuna Băcioi.

În comuna Băcioi sunt peste 4 mii de gospodării. Doar 1500 din acestea au contract cu Serviciul de salubrizare.

Reporter: Carolina Russu
Operator: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram