Peste 50 de elevi din diferite școli din țară vor să producă energie electrică cu ajutorul vântului sau al soarelui. Aceștia și-au expus ideile în cadrul unui concurs ce a avut loc cu susținerea Uniunii Europene, iar cele mai bune proiecte ar putea să prindă viață.

Elevii din clasele a șaptea, a opta și a noua au studiat în cadrul cursului opțional ”Surse de energie regenerabilă” cum ar putea obține energie din puterea vântului sau datorită razelor solare. Aceștia au expus mai multe obiecte din materiale reciclate.

Al doilea machet de asemenea, reprezintă economisirea energiei solare, a radiației solare pentru a aduce mai multă căldură în casă și de asemenea, turbinele eoliene”, afirmă Ariadna Dicusari, liceul Doroțcaia.

Macheta noastră reprezintă o casă modernă alimentată de două stații eoliene și panouri foto voltaice care alimentează exteriorul și interiorul casei”, spune Ion Meriacri, liceul teoretic Costești.

Tinerii speră ca proiectele lor să nu rămână doar la nivel de machete, acesta fiind și unul din obiectivele concursului de astăzi.

Ne dorim foarte mult să evidențiem cu adevărat cele mai bune proiecte, să le promovăm în rândul elevilor”, afirmă Mariana Goraș, șef adjunct direcția.

Peste 110 instituții au beneficiat de cursul opțional privind energia regenerabilă în cadrul proiectului ”Energie și Biomasă” care dispune de un buget de peste 9 milioane de lei, bani alocați de Uniunea Europeană.

Tinerii din aceste școli cunosc cum să valorifice sursele naturale de energie care sunt: unu-inepuizabile, doi-prietenoase mediului ambiant și trei, care ne ajută să ne păstrăm banii în propria țară”, Ina Prisăcaru-Zglavuta, specialist în comunicare „Energie și Biomasă”.

Elevii se vor alege și cu un bilet de participare la tabăra de vară ”Energel”.