Elevii claselor primare de la un liceu din capitală au fost instruiți cum să reacționeze în caz de incendiu, cum pot evacua și salva persoanele aflate în situații de risc și cât de sigur este echipamentul de intervenție. Aceștia au fost instruiți de către pompierii și salvatorii din Moldova și de voluntarii Regatului Unit al Marii Britanii.

Până a trece la exercițiile practice, pompierii le-au vorbit copiilor despre importanta securității. „Noi nu ne jucăm cu focul deschis. Focul, care este sub supravegherea mamei sau al tatei, este prietenul nostru, iar când el se preface în incendiu, acesta este deja dezastru, el ia case, vieți și tot ceea ce avem noi”, susține Dumitru Polscin, șef de gardă pompieri.

Copiii s-au familiarizat și cu echipamentele pe care le poartă pompierii. „Noi avem aici un material special care ne apară genunchii. Aceasta este cagula pentru că temperatura la incendii este foarte și foarte înaltă și la noi trebuie să fie astupat tot corpul pentru că, dacă va fi ceva deschis, eu voi avea arsuri foarte mari,” a mai menționat pompierul.

După ce le-au vorbit despre cum ar trebui să se protejeze în caz de incendiu, în curtea liceului salvatorii au simulat o intervenție pentru stingerea flăcărilor.

Și pentru a înțelege mai bine ce înseamnă munca unui pompier, micuții au urcat și în autospecială. „Astfel de aplicații sunt organizate în mai multe instituții din Republica Moldova, atât la nord cât și în centru și sperăm ca până la vacanța de vară a copiilor, copii să fie mult mai informați și mult mai protejați de situații excepționale”, a specificat Liliana Pușcașu, șefa relației cu publicul la IGSU.

Întrebați cine sunt pompierii, elevii s-au dovedit a fi bine informați.

„Pompierii sunt cei care sting focul.”

„- Cei care salvează lumea, sting incendiul.
– Tu ai văzut vreodată un incendiu?
– Da.
– Unde?
– Lângă școala nostră am văzut.
– Și ce ai făcut în acel moment?
– Am sunat la 112.”

„Ei salvează oamenii.” „Sunt ore de educație civică, sunt ore de meditație, avem foarte mult material instructiv ilustrativ care este afișat și pe panouri, avem un compartiment aparte prevăzut și în biblioteca școlară,” a specifiat Nelly Berezovschi, directoarea liceului teoretic „Mihai Viteazul”.

La final, copii s-au ales cu daruri și veste reflectorizante care să-i protejeze în timpul deplasării pe traseu. De la începutul acestui an, trei copii au murit din cauza incendiilor.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Vlad Coroban