/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Pe plaiurile moldave au revenit pelicanii! Rezervația Prutul de Jos însă nu are o infrastructură modernă pentru turiști

missing
11 mai 2018, ora 16:24

„Iată deja au apărut primii pelicani, primul stol de pelicani. Ei vin din Delta Dunării, care se află la 70 km depărtare de noi. Când o să mai scadă apa, cred că o să revină și restul pelicanilor”, susține Vladimir Lazăr, inginer Rezervația „Prutul de Jos”.

Primul stol de pelicani a luat prin surprindere echipa TV8, care se afla într-o barcă pe lacul Beleu și admira peisajele din rezervație. Un stol de vreo 50 de pelicani a revenit „în recunoaștere”, ne-a explicat inginerul rezervației. Acești pelicani, în timpul migrației, se duc în Egipt, iar în perioada verii pot fi admirați în Moldova.

„Sunt peste 160 de specii de păsări, care vin în perioada de primăvară, migrațiune. Dintre ele, 21 de specii sunt în Cartea Roșie,” a menționat Vladimir Lazăr.

Lacul Beleu se întinde pe o suprafață de 904 hectare și găzduiește peste 500 de lebede și 5000 de pelicani. În astfel de bărci, turiștii se pot plimba prin împrejurimi. „Ce este specific pentru Prutul de Jos, sunt peste 40 de specii de plante de apă. Nufărul alb, care este mândria rezervației, plutica, cornaciul,” a specificat inginerul.

Ghidul ne-a condus într-un loc mai retras, care arăta exact ca pădurile tropicale și am putut admira cuiburile păsărilor de baltă. „A fost încă un metru în sus apa. Acum a scăzut. Cât nivelul la apă a fost, atât și rădăcinile s-au format de la salcie. De acoperire”, a subliniat Vladimir Lazăr.

Hotarele rezervației se mărginesc la apus cu râul Prut, iar la răsărit cu pantele Prutului din apropierea localității Slobozia Mare. Rezervația se află la 200 km de orașul Chișinău, din acest motiv, mulți turiști ocolesc această zonă, spune ghidul. „Prutul de Jos” se întinde pe o suprafață de aproape 1700 de hectare, dintre care 400 de hectare sunt păduri de salcie.

Dintre plante predomină stuful și papura. Pe pantele acestea înflorește corovatica, cimbrul, inul, mierea ursului,” ne-a declarat Vladimir Lazăr.

Pe teritoriul rezervației pot fi întâlnite specii rare de mamifere: vidra, hermelina și nurca europeană. Rezervația, însă, nu dispune de infrastructura necesară pentru cazarea turiștilor. Totuși, administrația a amenajat o zonă specială pentru camping. Costul unei nopți este de 120 lei, care include și excursia cu barca pe apă. „Au fost turiști din alte țări, au fost din Germania, Elveția, Anglia. Însă, nu sunt așa mulți. Ar trebui infrastructura de modernizat, ca să-i putem caza, să-i hrănim”, a mai adăugat Lazăr.

Potrivit lui Vladimir Lazăr, lacul Beleu este colmatat din cauza gârlelor create cu mai mulți ani în urmă, acest lucru cauzând micșorarea suprafeței lacului. „Dacă nu vom lua nici o măsură, putem să pierdem lacul. Dacă se pierde suprafața lacului, atunci și păsările și restul toate,” a conchis inginerul rezervației.

Rezervația a fost creată la 23 aprilie 1991 în scopul ocrotirii florei și faunei din lacul Beleu și a luncilor inundabile din împrejurimi.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram