Încet, dar sigur, puful de plop invadează capitala, ceea ce dă mari bătăi de cap alergicilor. După inhalarea pufului, oamenii încep să aibă probleme de respirație, strănută și îi mănâncă nasul. Medicii le recomandă să evite pe cât posibil contactul cu alergenul, o soluție ar fi protejarea feței cu o mască. În cazul în care simptomele devin greu de suportat, pacienții trebuie să se adreseze la doctor, pentru a nu ajunge la boli grave, precum astmul bronșic.

An de an, puful de plop este un coșmar pentru mii de chișinăuieni, predispuși la alergii. Deși procesul de înflorire al copacilor este abia la început, oamenii spun că deja sunt deranjați de prezența acestuia. Mai ales că puful ajunge chiar și în case.

Deranjează deja și este tare mult și eu unde locuiesc este o râpă și văd că mi-a ieșit și niște bubițe, dar nu știu de la ce”.

Desigur că mă deranjează. Merg și strănut de la el. Când se începe perioada pufului de plopi, îmi sunt afectați ochii și nasul. Noi demult am spus că trebuie ceva de făcut, poate de sădit alți copaci, cum ar fi castani”.

Deranjează, intră în casă”.

Și muncitorii de la Spații Verzi sunt supărați pe puf. „Da, este dacă s-a încălzit. Când se mătură, este tot cu praf și stai și înghiți toată nevoia asta, dar ce să facem, așa-i”.

Medicii spun că puful de plop este un alergen destul de periculos și afectează, în egală măsură, toate categoriile de vârstă. „El este mult mai periculos pentru pacienții alergici pentru că conține alergenii de polen și pacientul care are polinoză așa se numește reacția alergică la polenizare face acutizare, strănută, rinoreia, puruitul oftalmic entranazal toată clinica care îl deranjează pe pacient”, explică Marina Casapciuc, medic alergolog categoria superioară.

Medicii vin și cu sfaturi pentru a nu ajunge la spital din cauza alergiei la puful de plop. „Dacă ieșim afară să ne protejăm de razele solare, să avem un chipiu, dacă intrăm deja acasă după lucru, după plimbare trebuie neapărat de schimbat hainele, să închidem geamurile numaidecât, să aerisim camera cu aer condiționat cu bio-filtru”, afirmă medicul Marina Casapciuc.

Potrivit responsabililor de la Spațiile Verzi, în municipiul Chișinău sunt peste opt mii de plopi care trăiesc 80-100 de ani.

Reporter: Carolina Russu;
Imagine: Vlad Coroban.