/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Puful de plop, calvarul alergicilor din Capitală. Medicii vin și cu sfaturi pentru a nu ajunge la spital

missing
11 mai 2018, ora 17:18

An de an, puful de plop este un coșmar pentru mii de chișinăuieni, predispuși la alergii. Deși procesul de înflorire al copacilor este abia la început, oamenii spun că deja sunt deranjați de prezența acestuia. Mai ales că puful ajunge chiar și în case.

Deranjează deja și este tare mult și eu unde locuiesc este o râpă și văd că mi-a ieșit și niște bubițe, dar nu știu de la ce”.

Desigur că mă deranjează. Merg și strănut de la el. Când se începe perioada pufului de plopi, îmi sunt afectați ochii și nasul. Noi demult am spus că trebuie ceva de făcut, poate de sădit alți copaci, cum ar fi castani”.

Deranjează, intră în casă”.

Și muncitorii de la Spații Verzi sunt supărați pe puf. „Da, este dacă s-a încălzit. Când se mătură, este tot cu praf și stai și înghiți toată nevoia asta, dar ce să facem, așa-i”.

Medicii spun că puful de plop este un alergen destul de periculos și afectează, în egală măsură, toate categoriile de vârstă. „El este mult mai periculos pentru pacienții alergici pentru că conține alergenii de polen și pacientul care are polinoză așa se numește reacția alergică la polenizare face acutizare, strănută, rinoreia, puruitul oftalmic entranazal toată clinica care îl deranjează pe pacient”, explică Marina Casapciuc, medic alergolog categoria superioară.

Medicii vin și cu sfaturi pentru a nu ajunge la spital din cauza alergiei la puful de plop. „Dacă ieșim afară să ne protejăm de razele solare, să avem un chipiu, dacă intrăm deja acasă după lucru, după plimbare trebuie neapărat de schimbat hainele, să închidem geamurile numaidecât, să aerisim camera cu aer condiționat cu bio-filtru”, afirmă medicul Marina Casapciuc.

Potrivit responsabililor de la Spațiile Verzi, în municipiul Chișinău sunt peste opt mii de plopi care trăiesc 80-100 de ani.

Reporter: Carolina Russu;
Imagine: Vlad Coroban.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram