Aproape jumătate din cetățenii care încă mai locuiesc în Republica Moldova ar pleca cu prima ocazie de aici din cauza problemelor economice. Potrivit Barometrului Opiniei Publice aproape o treime din cetățeni spun că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar principalele probleme sunt sărăcia prețurile mari și șomajul.

Potrivit sondajului, mai mult de jumătate din populație consideră că în țara noastră lucrurile merg într-o direcție greșită și doar 25 la sută cred că direcția este una bună.

Aproape o treime din respondenți au bifat că banii nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar, iar 45 la suta au bani doar pentru cele mai importante lucruri. 21 la suta spun ca au bani pentru un trai decent, 5 procente reușesc sa-și cumpere li unele bunuri mai scumpe și doar 1 la sută din toata populația tarii nu se limitează la nimic.

Peste jumătate din populația țării, adică 56 la sută, este gata să părăsească Moldova definitiv sau pentru o perioadă.


Iar principalele motive care i-ar determina să plece din Moldova sunt degradarea situației economice, declanșarea unui război civil sau dacă țara noastră ar începe un război împotriva unui alt stat.

Întrebați dacă duminica viitoare ar trebui să aleagă, în cadrul unui referendum, între aderarea la Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, aproape jumătate au sus că ar alege calea spre UE și doar 34 la sută optează pentru Uniunea Vamală. Restul oamenilor fie nu ar participa, fie nu au știut să răspundă.

În Chișinău, jumătate din respondenți au optat pentru UE și doar 31 la sută – pentru Uniunea Vamală. Altfel stau lucrurile la Bălți. Acolo doar 25 la sută își doresc aderarea la Uniunea Europeană, în timp ce 49 la sută optează pentru Uniunea Vamală.

Datele Barometrului Opiniei Publice au fost colectate în perioada 19 aprilie – 9 mari. Sondajul a fost realizat la comanda Institutului de Politici Publice cu susținerea fundațiilor „Soros” și „Konrad Adenauer Stiftung”. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1115 respondenți, iar marja de eroare este de plus/minus 3 la sută.