/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Conflict de interese și activități ilegale la grădinița „Lăstăraș”. Primarul interimar cere eliberarea din funcție a directoarei

missing
14 mai 2018, ora 18:10

Un grup de lucru, din cadrul Direcției generale Educație, a constatat că o asociație obștească numită „Lăstăraș” desfășoară, în grădiniță, activități extra-curriculare contra plată fără aprobarea Ministerului Educației.

„Și munca părinților, și educația copiilor sunt luate în batjocură. Părinții plătesc pentru servicii educaționale pe care instituția publică trebuie să le presteze gratis”, a declarat Ruslan Codreanu.

Membrii grupului de lucru spun că au constatat și alte nereguli: „Numărul de activități complimentare stabilite pentru o săptămână este mult mai mare pentru copii de vârsta trei-șapte ani, unele activități complementare sunt desfășurate de două ori pe săptămână. Activitățile contra plată se prestează în locul activităților curriculare, nu suplimentar acestora, ceea ce contravine Codului educației. Orarul lecțiilor din agendele elevilor nu coincide cu orarul din cataloage”.

Cei de la grădiniță neagă însă că asociația fondată ar fi ilegală și susțin că banii percepuți de la părinți ar fi pentru unele servicii complimentare.

„Cei de la primărie ceea ce spun este una, iar ceea ce este în instituție este alta. Nu colectează instituția publică, școală primară bani. În incinta instituției printr-un acord adițional, prin permisiunea celorlalte organe este fondată o asociație obștească și în cadrul acesteia, părinții încheie un contract direct cu asociația și acolo se alocă bani de către părinți, în baza acelui contract”, susține Valentina Mocanu, metodist la grădinița „Lăstăraș”.

O femeie, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, spune însă că din cauza neachitării banilor către Asociația Obștească, copilul ei ar putea fi exclus de la activități: „Eu achit asociația 1400 de lei. Nu achit deja de două luni, dar vedem ce se petrece cu copilul la grădiniță. – Nu vă spune nimeni nimic? – Desigur că ne spune. – Ce vă spune? – Că copilul o să fie exclus de la activități”.

Potrivit lui Ruslan Codreanu, anual, pentru instituțiile preșcolare, din bugetul municipal sunt alocate 21 de milioane de lei, iar în perioada 2016-2017, prin intermediul Asociației Obștești „Lăstăraș”, de la părinți, au fost colectați aproximativ 14 milioane de lei. În plus, spune Codreanu, concursurile pentru postul de director şi cel de preşedinte al Asociaţiei „Lăstăraş”, au fost câştigate de fiul şi de nora fostului director care s-a aflat în funcție timp de 28 de ani.

„Doamna Bogașevschi Eugenia a fost director timp de 28 de ani. La concurs a participat, Bogașevschi Dorian, fiul, și Ceaușean Iana, soția fiului. Iana Ceaușcean a fost numită director, iar Bogașevschi Dorian președinte al AO LASTĂRAȘ”, spune Codreanu.

Grădinița „Lastăraș” a fost înființată în decembrie 1988 – are o suprafață de peste 3 mii de metri pătrați și este frecventată de aproximativ 700 de micuți.

Reporter: Carolina Russu
Operator: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram