Uniunea Europeană este lider la capitolul asistența financiară nerambursabilă acordată Republicii Moldova. De la începutul cooperării cu Moldova, UE a finanțat proiecte în valoare de peste 900 de milioane de euro. Acestea se referă în special la dezvoltarea social-economică, dar și la susținerea unor reforme. În week-end, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, a fost amenajat un „orășel european”. Vizitatorii ne-au spus că așteaptă ca Moldova să acceadă în sfârșit în UE.

Uniunea Europeană este casa noastră”.

Înseamnă istoria noastră de câteva secole, noi totdeauna am locuit în Europa și eu sunt de o vârstă când am prins cea mai interesantă perioadă a Basarabiei care se afla în componența României”.

Vizitatorii au avut posibilitate să se familiarizeze nu doar cu cultura europeană, dar și să guste și din bucatele specifice țărilor-membre, mai ales că unele au fost oferite gratis.

„Stăm să gustăm mâncarea lor să vedem se deosebește de a noastră sau nu”.

Una din bucatele noastre preferate sunt cârnăciorii nemțești și nu numai mie îmi plac, dar și fetiței pentru că ea a ales, din toate bucatele s-a apropiat anume aici și și-a ales cârnăciorii”.

Mâncăm bucate de Estonia. –Și cum sunt? – Foarte bune, foarte gustoase. Terci cu cartofi, varză, cărniță – este foarte bun”.

Este rețetă specială ungurească cu cărniță de vită, cartofi și este pipărată și acesta și este specificul că este pipărată”.

Șeful Delegației UE la Chișinău a precizat că este prima când participă la ziua Europei în Republica Moldova.

Sunt bucuros să constat că relația dintre UE și Republica Moldova a ajuns la un grad înalt de profunzime și interconectare. Avem un acord de asociere inclusiv comerțul liberalizat bilateral care stă la baza sprijinului nostru amplu pentru reformare economiei și statului”, a declarat Peter Michalko, șeful delegației UE la Chișinău.

Potrivit lui Michalko, în prezent, UE implementează 76 de proiecte în Republica Moldova. Valoarea acestora este de 379 de milioane de euro. „Orășelul European” a fost organizat cu sprijinul Delegației UE în Republica Moldova, care dorește astfel să marcheze Anul European al Patrimoniului Cultural şi 70 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Reporter: Carolina Russu;
Imagini: Oleg Cozlov.